xcounter
#

США можуть передати Україні MIM-23 Hawk для знищення "літаючих мопедів" та рашистських Х-101

10233
Пуск MIM-23 Hawk, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск MIM-23 Hawk, ілюстративне фото з відкритих джерел

Скільки ракет і пускових установок може бути передано – поки невідомо

Сполучені Штати Америки розглядають можливість передати Україні зенітно-ракетні комплекси MIM-23 Hawk. Такі комплекси допоможуть нашій ППО знищувати рашистські "дрони-камікадзе" іранського виробництва та крилаті ракети, які використовуються для обстрілів наших міст.

Якщо Білий Дім таки ухвалить рішення, ЗСУ отримають MIM-23 Hawk безоплатно, за програмою PDA (безоплатної передачі за рішенням президента США). Про це пише агентство Reuters з посиланням на двох високопосадовців США, що побажали залишитись невідомими.

Читайте також: Україна просить для захисту від рашистів комплекс SAMP/T: які його особливості
Пуск MIM-23 Hawk, ілюстративне фото з відкритих джерел

Американці поки не воліють говорити, в який проміжок часу Україна може отримати MIM-23 Hawk. Лише натякають, що набір наступного пакету військової допомоги для ЗСУ може бути оперативно змінений.

Цілком ймовірно, що спочатку США передасть Україні саме зенітні ракети до MIM-23 Hawk, а уже наступним кроком може відбутись передача пускових установок до цих ЗРК. Армія США зняла з озброєння MIM-23 Hawk ще декілька десятків років назад, ці ЗРК стояли на зберіганні, і яким зараз є стан пускових установок – достеменно невідомо.

MIM-23 Hawk, ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритих джерелах можемо знайти посилання, що в середині 1990-х років Корпус морської піхоти США мав у своєму розпорядженні 48 пускових установок модернізованого MIM-23 Hawk Phase III. Ця модернізація передбачала зокрема цифровізацію комплексу з можливістю одночасного перехоплення декількох цілей та можливість знищувати маловисотних цілей.

Раніше Defense Express розповідав про те, що у жовтні 2022 року Іспанія погодилась передати Україні чотири зенітно-ракетні комплекси Improved Hawk Phase III.

Склад комплексу Improved Hawk Phase III
Читайте також: Німецькі ЗРК в Україні збивають 9 з 10 ракет і Шольц пообіцяв якнайшвидше поставити ще три IRIS-T