xcounter
#

США можуть готувати ще один "збройовий сюрприз" у січні, і це буде нова бронемашина, яких у США понад 4000

5713
M1134 Stryker, фото ілюстративне
M1134 Stryker, фото ілюстративне

Січень може стати для ЗСУ ще цікавішим у контексті анонсованих постачань зброї

Після повідомлення про передачу ЗСУ одразу 50 бойових машин піхоти M2 Bradley, США у новому пакеті оборонної допомоги можуть готувати ще одне підсилення для ЗСУ у вигляді бронемашини Stryker – таку інформацію повідомляє видання Politico з посиланням на два джерела.

Ці бронемашини можуть опинитися в наступному пакеті оборонної допомоги наступного тижня, орієнтовно під час наступного "Рамштайну", що має відбутися 20 січня. Водночас джерела видання підкреслили, що остаточне рішення про передачу цих машин ще не прийнято.

Читайте також: Заочна "битва" БМП: німецький Marder проти американського Bradley - коли увагу треба звертати на дійсно важливі речі

Бронемашини Stryker – це ціле сімейство бойових броньованих колісних машин, які створювалися компанією General Dynamics Land Systems на базі канадського БТР LAV III (ЗСУ, до речі, вже знайомі з машиною LAV ACSV Super Bison).

Канадський LAV ACSV Super Bison, фото - Department of National Defence of Canada
Канадський LAV ACSV Super Bison, фото - Department of National Defence of Canada
Як кажуть у міноборони США, ці машини хоч і "не такі добрі, як Bradley, для танкового бою, однак гарні для захисту піхоти і транспортування", крім того, вона тихіша і може перевозити до 9 осіб у порівнянні із 6 у Bradley.
З відкритих джерел дізнаємося, що всього на озброєнні США є понад 4000 тисяч одиниць цих бронемашин у різних версіях. І тут варто згадати два наших матеріали, випущені ще у 2022 році, в яких є певні "підказки", де ж США можуть знайти "зайві" Stryker для ЗСУ.

Так, наприклад, ще в серпні ми розповідали про те, що США формує 11-у повітрянодесантну дивізію США на Алясці і в рамках цього процесу планує відмовитися від 323 бронемашин на шасі БТР Stryker, які хочуть використати як "джерело запчастин". Водночас до цього списку зокрема входять безпосередньо 123 бронетранспортерів M1126, 27 колісних танків M1128 та 36 самохідні 120-мм міномети М1129.

М1128 Stryker бронетранспортер колісний танк
М1128 Stryker. Фото: Армія США

Разом з тим, ще у травні 2021 року Командування сухопутних військ США розповіло про свої плани відмовитися від 134-х колісних танків М1128 Stryker. І, попри те, що ці машини мають низку недоліків, як от проблемний автомат заряджання та мала захищеність від наземних мін, такі 105-мм самохідні гармати могли б стати у пригоді нашим ЗСУ.

Читайте також: CША дають рекордний пакет допомоги на $3 мільярди, і в ньому якраз необхідне для контрнаступу