xcounter
#

США може закупити менше літаків F-35 у 2025 році: про яку кількість йдеться

1064
F-35, фото — U.S. Air Force
F-35, фото — U.S. Air Force

При цьому ще 10 літаків мають бути поставлені вже після того, як у Пентагоні повідомлять про вирішення частини проблем з цією програмою

Пентагон у 2025 фінансовому році може закупити менше літаків п’ятого покоління F-25, ніж планувалося раніше — голова комітету Палати представників зі збройних сил висунув пропозицію скоротити кількість літаків на 10 одиниць. Крім того, ще 10 одиниць мають отримати дозвіл на постачання лише після того, як очільник оборонного відомства США підтвердить вирішення частини проблем з програмою F-35.

Читайте також: Шалені 2 трлн доларів на F-35 - чому зросла оцінка витрат на винищувачі п’ятого покоління
Винищувач п’ятого покоління F-35
F-35, фото — U.S. Air Force

Так, якщо раніше у бюджеті Пентагона містилася пропозиція про закупівлю 68 винищувачів (з них 42 для Повітряних сил і ще по 13 одиниць для Корпусу морської піхоти та Військово-морських сил), то тепер їх можуть закупити 58 одиниць, а по факту спершу йдеться тільки про 48 літаків, як розповідають у виданні Defense News.

Як відзначив один зі співробітників республіканської партії, вони протягом останніх років відчувають розчарування у програмі F-35, відзначивши, що літаки сходять з конвеєра, але Конгрес не приймає цю поставку через проблеми з оновленням, тож вони просто залишаються "преспап'є".

Він зауважив, що план зі зменшення закупівлі літаків F-35 на 10 одиниць має зберегти близько одного мільярда доларів, і що ці кошти можна буде реінвестувати в програму задля того, щоб гарантувати коректну роботу літаків, коли вони будуть поставлені військовим.

Водночас співробітник комітету від демократів відзначив, що законодавці воліли б бачити подальший успіх програми цих літаків, і що Пентагон має гостру потребу в цьому винищувачі.

Тоді як у компанії Lockheed Martin у коментарі виданню відзначили, що компанія розраховує на співробітництво з адміністрацією та Конгресом щодо літаків F-35, оскільки бюджет на 2025 фінансовий рік планують розглянути найближчими місяцями.

Нагадаємо, що ще у вересні 2023 року Lockheed Martin спільно з Об’єднаним офісом заявили, що через проблеми з пакетом оновлень Technology Refresh 3 (TR-3) перші літаки з цим апгрейдом замовники отримають не раніше весни цього року, згодом повідомлялося про відновлення поставок вже у третьому кварталі. Варто відзначити, що оновлення TR-3 є базою для ширшої модернізації Block 4.

А у квітні цього року зі звіту Lockheed Martin стало відомо, що модернізовані F-35 не будуть готові до бойових дій раніше 2025 року і спершу їх будуть використовувати суто для тренувальних польотів.

Читайте також: Німеччина вирішила, що F-35 будуватимуть в США, а не в Італії, але чому так не розкривають