xcounter
#

"Смажити" ворожі дрони: система THOR відбила атаку рою БПЛА під час випробувань

5361
Лазерна система THOR, фото U.S. Air Force
Лазерна система THOR, фото U.S. Air Force

Система THOR вперше була представлена у 2019 році

Повітряні сили США здійснили перше унікальне випробування нової лазерної антидронової зброї – як розповідають у The War Zone, Дослідницька лабораторія служби (AFRL) ще 5 квітня цього року на випробувальному полігоні провела демонстрацію лазерної системи THOR – демонстрація визначається як "перше випробування такого масштабу в історії AFRL".

Як відзначає керівник програми THOR в AFRL Адріан Лусеро, "команда THOR запустила низку дронів в систему, щоб імітувати атаку роєм безпілотників в реальному світі".

Читайте також: ​Цей Stryker з лазерами "усіяв поле збитими БПЛА", але поки є проблеми з ракетами та артилерійськими снарядами​
thor лазерна система
Система THOR, фото AFRL

Він зауважує, що лазерна система до цього випробування ніколи не тестувалася "проти цих типів дронів", але це "не завадило системи скинути цілі з неба за допомогою некінетичних імпульсів високої потужності зі швидкістю світла". Втім, наразі невідомо, скільки саме безпілотників і яких конкретно типів змогла збити система.

Як стверджує капітан Тайлар Хенсон, який є заступником програми THOR, під час нещодавніх тестувань система "була надзвичайно ефективною і майже безперервно спрацьовувала під час бою з роєм".

Контейнерний комплекс THOR (Tactical High-power Operational Responder) – потужна мікрохвильова система протидії безпілотним літальним апаратам на коротких відстанях шляхом "підсмаження" електронних систем цілі.

Система THOR створена у рамках співробітництва Дослідницьої лабораторії ПС США AFRL, а також компаніями BAE Systems, Leidos і Verus Research. Вперше система була представлена у 2019 році, розробка THOR тривала 18 місяців (півтора року).

система Thor лазерна зброя
Принцип роботи системи THOR, зображення ілюстративне. Джерело: U.S. Air Force

Система THOR може одночасно збивати декілька цілей і передусім ефективна проти роїв безпілотників. Точні дані про тактико-технічні характеристики цієї системи наразі невідомі, окрім того, що вона передусім має працювати на коротких дистанціях, а рівень потужності системи і те, як вона фокусує свій промінь на цілі, впливають на дальність та здатність уражати одразу декілька цілей.

Хоча головна задача таких систем – нищити безпілотні літальні апарати, потенційно THOR може використовуватися проти таких цілей, як крилаті ракети, і навіть наземні чи надводні об’єкти.

Налаштувати таку систему для роботи можна за три години, працювати THOR може від "розетки". Має зручний інтерфейс – навчання, щоб опанувати систему, мінімальне. Комплекс уміщується в транспортний контейнер, який можна перевозити військово-транспортним літаком C-130 Hercules.

Читайте також: Саудівська Аравія має лазер, який може збивати всі 100% "літаючих мопедів" Ірану