xcounter
#

Скільки коштує озброїти свої гелікоптери сотнями ракет AGM-114R Hellfire II та WGU-59A/B (APKWS) II

2536
Ракети Hellfire на AH-1W Super Cobra, фото — U.S. Marines
Ракети Hellfire на AH-1W Super Cobra, фото — U.S. Marines

Чехія отримала "зелене світло" від США на закупівлю озброєння для своїх гелікоптерів

Державний департамент США у своєму повідомленні від 17 липня розповідає, що погодив продаж Чехії озброєння для їхніх гелікоптерів. Попередня вартість угоди становить 138 млн доларів, йдеться про безпосередньо озброєння, а також логістика та інші послуги, як-от допоміжне обладнання, контейнери, навчання технічна підтримка тощо.

Йдеться про погодження продажу 200 ракет класу "повітря-поверхня" AGM-114R та чотирьох навчальних ракет Hellfire Captive Air (CATM). А також 600 ракет WGU-59A/B (APKWS) II.

Читайте також: Чехія вийшла на випробування новітньої САУ Morana, яку вперше показали 2 роки назад

Нагадаємо, що версія ракети Hellfire II з позначенням AGM-114R (Hellfire Romeo), призначена для ураження цілей на відстані у 8 км, оснащена напівактивною лазерною головкою самонаведення.

Вага ракети становить 49 кг; довжина - 180 см; швидкість польоту - 1,3 Маха. Вартість однієї ракети станом на 2021 рік згідно з даними з відкритих джерел становила 150 тисяч доларів.

WGU-59A/B (APKWS) II - 70-мм керовані ракети із лазерним наведенням, має дальність пуску з гелікоптерів до 5 км (до 11 км з літаків), може бути озброєна фугасною чи кумулятивною бойовою частиною або ж бойовою частиною зі стрілоподібними вражаючими елементами. Маса ракети становить 15 кг.

Нагадаємо, що Чехія ще у 2019 році замовила у США для свого війська чотири ударні гелікоптери Bell AH-1Z Viper, і також вісім транспортних гелікоптерів Bell UH-1Y Venom.

AH-1Z Viper
AH-1Z Viper, фото - Armáda České republiky

Після того, як Чехія передала Україні свої Мі-24, було погоджено із США план щодо прискорення постачання цих гелікоптерів. Крім того, у 2022 році Сполучені Штати погодили передачу шести AH-1Z Viper і ще двох UH-1Y Venom у рамках програми надлишкового озброєння EDA (Excess Defense Article), коли отримувач оплачує лише доставку, відновлення та модернізацію машин.

Читайте також: Скільки зараз коштують КШМ - приклад Чехії з TITUS