xcounter
#

Скільки зараз коштують КШМ - приклад Чехії з TITUS

3463
TITUS
TITUS

Армія Чехії завдяки машинам TITUS пересіла з КШМ часів Варшавського договору на новітні бронемашини із цифровими системами управління

Чеські збройні сили днями відрапортували, що отримали останні машини TITUS від Nexter Systems, які були зібрані на власних протяжностях оборонного сегмента Tatra.

Машини TITUS для армії Чехії постачались у кількості 62 одиниць, з яких 42 були у командно-штабному та зв'язковому варіанті, а ще 20 у якості машин управління артилерійським вогнем. Вартість замовлення, яке було укладено ще у 2019 році, склало близько 240 млн євро.

Читайте також: Є гарний приклад з 10 Leopard 2 від Іспанії, чому зброя від Заходу може їхати в Україну так повільно
TITUS
TITUS

Таким чином умовна вартість сучасних КШМ на основі цього контракту - близько 3,9 млн євро за одну таку машину. Але звісно валова частина цієї суми пов'язана не з шасі, а з тим, що в середині машини. Навіть враховуючи те, що сам TITUS є броньованою машиною на шасі 6х6 загальною вагою 27 тонн.

Зокрема у командно-зв'язковій версії машина обладнується цифровими захищеними радіостанціями Harris: три багатодіапазонних AN/PRC-117G, одна AN/PRC-160(V)1 HF/VHF діапазону та радіорелейною RF-7800M-V150, а також супутниковим терміналом Inmarsat BGAN RF-7800B-VU104.

При цьому чеські зв'язківці пересаджуються на ці машини з КШМ на базі морально застарілих Praga V3S.

Praga V3S TITUS
Praga V3S та TITUS

Щодо машини управління артилерійським вогнем, то у збройних силах Чехії вона наразі працює із САУ vz.77 Dana. Головним інструментом цієї машини є система ADLER III C4FS зі змінами для збройних сил Чехії.

Це німецька цифрова система обміну інформацією та управління від ESG знаходиться на озброєнні Бундесверу і дозволяє не лише керувати чи координувати вогонь артилерійських підрозділів, а й долучити до системи авіаційні засоби.

Читайте також: Кілька місяців до Mirage 2000-5 в Україні - озвучені вкрай несподівані строки