xcounter
#

Скільки грошей треба, щоб за два з половиною роки зробити 13 пусків гіперзвукових ракет

19432
F/A-18E Super Hornet ВМС США. Фото: U.S. Air Force
F/A-18E Super Hornet ВМС США. Фото: U.S. Air Force

У 2022 році компанії Raytheon разом з Northrop Grumman отримали від ПС США контракт на розробку гіперзвукової ракети HACM

Повітряні сили США восени цього року розпочнуть тривалу серію випробувань своїх гіперзвукових ракет Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM) — вона стартуватиме у жовтні й проходитиме по березень 2027 року. Як відзначається у звіті Рахункової палати США (GAO), у випадку, якщо тести будуть успішними, то зрештою приймуть рішення про виробництво цього озброєння.

Зокрема у 2025 році ракета має пройти критичну перевірку конструкції, тоді ж заплановано перехід від прототипування до старту закупівель ракет — всього ж протягом двох з половиною років має відбутися 13 гіперзвукових випробувань, ця програма має обійтися у 1,9 млрд доларів, включно з безпосередньо ракетами (відповідно 13 одиниць), супутніми матеріалами, і також невизначеною кількістю додаткових ракет для забезпечення "остаточної боєздатності", як розповідають у виданні Air and Space Forces Magazine.

Читайте також: Велика Британія хоче створити свою гіперзвукову ракету до 2030 року
Концепція гіперзвукової ракети, зображення ілюстративне, джерело — RTX (Raytheon)
Концепція гіперзвукової ракети, зображення ілюстративне, джерело — RTX (Raytheon)

Частина цих випробувань, як ми вже відзначали раніше, проходитиме в Австралії на літаках F-18 — це пояснюється тим, що безпосередньо у США зіштовхуються з обмеженнями випробувальних полігонів, це заважає проводити повноцінні тестування тих чи інших гіперзвукових озброєнь, що вже було доведено на практиці.

Відомо, що наступного року на гіперзвукову ракету HACM планують виділити 516,9 млн доларів — у 2025 триватиме проєктування, а також будуть проводити роботи з її інтеграції на такі літаки, як F-15E і F/A-18E/F. Протягом подальших років фінансування програми поступово зменшуватиметься аж до 202,6 млн у 2029, коли має офіційно завершитися розробка ракети. У виданні також відзначають ось такий момент — що хоч і в бюджетному запиті ПС США на 2025 рік дві гіперзвукові ракети повітряного базування, а саме HACM і також ARRW, відзначені як такі, що доповнюють одна одну, але зрештою в службі надають перевагу саме першому варіанту.

ARRW
Гіперзвукова ракета ARRW, художнє зображення від Lockheed Martin

Причин цьому декілька — HACM має більшу дальність дії, у порівнянні з ARRW, має менші розміри, тож не обмежується лише однією платформою, а саме стратегічним бомбардувальником B-52, і загалом надає в майбутньому службі більше можливостей з використання на полі бою.

Також відзначається, що раніше у Повітряних силах наголошували, що програма HACM має просуватися якомога швидше, що пов’язано з відповідними підвищеними ризиками.

Раніше заявлялося, що ті важливі технології, які є в основі конструкції цієї гіперзвукової ракети, є недостатньо зрілими на момент запуску програми, але висловлювалися сподівання, що всі питання будуть вирішені до кінця етапу прототипування.

Раніше Defense Express розповідав, що американська гіперзвукова ракета LRHW за 41 млн доларів за одиницю зсунулась на 2025 рік.

Читайте також: У ГУР назвали несподівано значний та дивний темп виробництва гіперзвукових "Циркон"