xcounter
#

Швеція робитиме цікавий ЗРК із RBS 70, який нагадуватиме IRIS-T SLS

5189
Мобільний ЗРК на базі RBS 70 NG, ілюстративне фото від Saab
Мобільний ЗРК на базі RBS 70 NG, ілюстративне фото від Saab

Доволі стислий строк для виробництва цього комплексу виглядає також цікавим

Агентство оборонних закупівель (FMV) Міноборони Швеції дало контракт компанії Saab на виробництво зенітно-ракетних комплексів малої дальності. Вартість контракту складатиме 300 мільйонів шведських крон, кількість законтрактованих ЗРК не розкривається, але відомо, що усі комплекси мають бути поставлені протягом 2024-2026 років.

Платформою для цієї системи ППО має стати гусеничний дво-ланковий тягач BvS 10, базою має стати ЗРК малої дальності RBS 70 NG, котрий вестиме вогонь за наведенням від РЛС Giraffe 1X, для управління вогнем використовуватиметься система Saab GBAD C2. Про це пише портал European Defense Review.

Читайте також: Як часто літали AWACS в 2023 році, які зокрема помагають нашій ППО
ЗРК малої дальності IRIS-T SLS він же RBS 98, червоною стрілкою позначено РЛС Giraffe, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express у цій історії вважаємо за потрібне наголосити на таких цікавих моментах. Для початку, Saab та шведське Міноборони явно пішли на невеликий експеримент, коли вирішили поєднати шасі від BvS 10 та RBS 70 NG. Бо до цього моменту такий зенітно-ракетний комплекс розміщувався на автомобільному шасі, при цьому РЛС Giraffe 1X розміщувалась на окремій платформі.

Тепер же виходить, що Міноборони Швеції хоче отримати новий ЗРК малої дальності, котрий за конфігурацією нагадуватиме RBS 98, він же IRIS-T SLS. Нагадаємо, що цей німецький комплекс також розміщується на шасі BvS 10 та оснащений РЛС Giraffe 1X.

Різниця далі буде хіба що у типі ракет, які використовуватимуться – RBS 70 NG замість IRIS-T. Однак навряд чи така заміна приведе до погіршення характеристик, оскільки RBS 70 NG має дальність стрільби до 9 кілометрів, по суті як і в RBS 98.

Інша цікава деталь – що поставка цих ЗРК малої дальності від Saab для шведського Міноборони має відбутись у відносно стислий строк, тобто протягом 2024-2026 років. В даній історії є з чим порівнювати: наприклад, корпорація Kongsberg в 2023 році почала демонстраційні покази свого ЗРК малої дальності, для створення якого були використані деякі елементи від NASAMS, радар від данської компанії Weibel Scientific та виконаний під німецьку ракету IRIS-T, шасі ACSV G5 від німецької компанії FFG, озброєння – ракети IRIS-T.

За уже наявним контрактом з Міноборони Нідерландів як першим замовником цього ЗРК, поставки стартують аж в 2026-2028 роках. Очевидно, що інші можливі замовники цей ЗРК малої дальності отримають ще пізніше.

Раніше Defense Express розповідав про гігантоманію по-німецьки, коли ЗРК NNbS, який збирають з готових частин, виявився у п'ять разів дорожчим.

Демонстрація ЗРК малої дальності на базі ACSV G5 для норвезьких військових у травні 2023 року, фото від FMA
Читайте також: РФ б'є по Україні "бракованими" Х-47 "Кинжал" - вони не вибухають (оновлено)