xcounter
#

Шведи вирішили продати нові літаки ДРЛВ Erieye 2000 таємному покупцю

Ймовірно, це Пакистан
1041
Шведи вирішили продати  нові літаки ДРЛВ Erieye 2000 таємному покупцю

От як цікаво співпало. Тільки-но нашому сайті був опублікований матеріал про те, що Міноборони України аналізує доцільність розробки чи придбання літаків дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ), як один з провідних виробників повідомив про укладання контракту на продажу своїх «аваксів» неназваному покупцю. Втім, можна однозначно стверджувати , що це поки що не Україна...

Шведська компанія SAAB оголосила, що підписала контракт на поставку літаків ДРЛВ Erieye 2000 на суму 1,553 млрд шведських крон, або $160,5 млн для неназваної країни. Компанія заявляє, що контракт буде виконаний у проміжок з 2020 по 2023 рік. З приводу замовника компанія SAAB заявила, що "у зв'язку з обставинами, що стосуються продукту і клієнта, інформація про клієнта не буде розголошена".

SAAB 2000 Erieye AEW&C
Пакистан є найбільшим у світі оператором літаків SAAB 2000 Erieye AEW&C

Попереднім покупцем літаків ДРЛВ виробництва шведської компанії SAAB був Пакистан, який придбав три літаки у 2017-2019 рр. за $139 млн. Ці літаки були доповненням до чотирьох одиниць ДРЛО, які були куплені у 2007 році.

Читайте також: Міноборони України зацікавили літаки дальнього радіолокаційного виявлення: що будемо купувати?

У даний час тільки Пакистан і Саудівська Аравія мають на озброєнні літаки ДРЛВ саме у версії SAAB 2000 Erieye AEW&C. І саме Пакистан є найбільшим у світі оператором цих літаків. У закордонних виданнях припускають, що цим неназваним покупцем ДРЛВ так само може бути знову Пакистан, або Саудівська Аравія.

Інформація про клієнта не буде розголошена".

ВПС Саудівської Аравії мають у своєму складі два літаки Saab 2000 Erieye AEW&C. Однак військово-технічні зв'язки між двома країнами останнім часом "похитнулися", як висловлюються закордонні експерти. І схиляються у припущеннях саме на користь Пакистану, для якого вартість одного нового літака ДРЛВ становитиме десь $80-90 млн за одиницю.

Літак оснащений РЛС з активною ФАР, здатний виявляти повітряні цілі на дальності 450 км і висотах до 20 км, площа огляду підстилаючої поверхні 500 тис кв. км, тривалість польоту більше 9,5 годин, максимальна дальність польоту понад 3700 км, крейсерська швидкість - 630 км /г, практична стеля - 9200 м.

Читайте також: Су-24МР: надзвукова розвідка Повітряних сил України - шляхи модернізації (відео)