xcounter
#

Що за історія про можливий викуп в Туреччини САУ Firtina для ЗСУ, і на що звернути увагу

9877
Турецька 155-мм САУ T155 Firtina
Турецька 155-мм САУ T155 Firtina

Україна справді хотіла мати такі САУ, але треба дивитись і на формулювання в пресі

В цій історії почнемо із таких деталей. САУ T155 Firtina калібру 155-мм можна назвати по суті локалізацією південнокорейської K9, де питомо турецькими є деякі елементи шасі, башта та деяка бортова електроніка.

Такі САУ на озброєння турецької армії почали надходити в 2004 році, The Military Balance 2023 вказує, що на початок минулого року ЗС Туреччини мали орієнтовно 280 T155 Firtina. Характеристики цих артсистем: максимальна дальність стрільби - до 40 км боєприпасом MOD 274 НЕ, темп ведення вогню – 6 пострілів на хвилину, боєкомплект – 48 пострілів.

Читайте також: Іспанія всього має менше 40 ракет Taurus, але буде інтегрувати їх у нові Eurofighter Typhoon
Турецька САУ T155 Firtina, інфографіка АрміяInform

У липні 2023 року в інтерв’ю виданню "Укрінформ" заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов заявив таке: "Очікується надходження нових систем, які на даний час підрозділами ЗС України ще не використовувалися – таких як Archer, Firtina", і з чого тоді можна було зробити висновок, що у відносно близький час турецькі САУ також мають зміцнити артилерію Сил оборони України.

Як можемо зрозуміти, на даний момент цього не трапилось. Однак в пресі пішов інший цікавий сигнал – мовляв, США начебто розглядають варіант викупити в Туреччини та поставити для ЗСУ 12 самохідних артустановок T155 Firtina, і що домовленість про це може бути досягнута під час візиту президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана до США 9 травня 2024 року.

При вказівках на першоджерело такого посилу можемо побачити "перехресне посилання" на портали Army Recognition та Middle East Eye, при цьому цікаво, що обидва видання також посилаються на інформацію один одного.

Якщо ж уважніше читати першоджерело, то зможемо побачити ще цікавіші нюанси. Там справді йдеться про те, що США можуть провести викуп в Туреччини самохідних артустановок T155 Firtina в інтересах ЗСУ, однак при цьому обидві країни ймовірно вестимуть мову про значно масштабніший процес, а саме – поновлення програм оборонної співпраці, перерваних після 2017 року.

Що зокрема може позитивно спрацювати і на посилення оборонних спроможностей України.

Читайте також: Чому компоненти для F-15 і F/A-18 були під загрозою і як вдалося розв’язати цю проблему