xcounter
#

Що це за AR-15 з якої стріляли по Трампу та на скільки складним був постріл

6693
Вкрай кастомізована AR-15 для стрільби на значні дистанції (фото: Wing Tactical)
Вкрай кастомізована AR-15 для стрільби на значні дистанції (фото: Wing Tactical)

AR-15 одна з найбільш популярних у світі напівавтоматичних гвинтівок з величезною кількістю варіантів виконання

На кандидата у президенти США Дональда Трампа сьогодні, 14 липня, під час передвиборчої промови у місті Батлері, штат Пенсільванія, був скоєний замах. По ньому відкрив вогонь з гвинтівки 20-річний Томас Метью Крукс із Бетел-Парку, штат Пенсильванія.

І хоча нападник лише легко поранив Дональда Трампа, зачепивши вухо, лише пара сантиметрів відділяло від летального пострілу. Після цього він встиг зробити ще декілька пострілів через які загинула одна та двоє осіб зазнали поранень. Правоохоронці майже одразу відкрили вогонь у відповідь, нападник був вбитий.

Читайте також: Яке цікаве для ЗСУ озброєння може бути навіть в Аргентини, і чи є там що обіцяти

Стрілець Метью Крукс, відповідно до вже оголошеної поліцією інформацією, знаходився на даху сусідньої будівлі, він був озброєний гвинтівкою AR-15, а дальність стрільби становила, за різними джерелами від 120 до 135 метрів.

Загалом AR-15 - це максимально популярна у США та взагалі у світі напівавтоматична гвинтівка, яка у військових версіях у калібрі 5.56 та автоматичним вогнем відома як M16.

M16

При цьому слід враховувати, що під назвою AR-15 ховається не просто один окремий вид гвинтівки, а ціле сімейство з безліччю варіантів калібрів, довжини ствола та можливістю широкої кастомізації шляхом додавання додаткових "обвісів", далеко не обмежуючись снайперським прицілом та глушником.

Наразі американські правоохоронці ще не показали фото самої зброї. Але, якщо взяти найбільш популярні та розповсюджені варіанти версії AR-15 для американського цивільного ринку, то мова йде про версію під патрон .223 Remington із довжиною ствола 16 дюймів. Але, знову ж, існують версії AR-15 під ствол довжиною й 20 дюймів і під вкрай специфічні калібри, включно, наприклад із 6,5 мм.

AR-15 Trump Series
Кастомізована AR-15 "Trump Series" Limited Edition Furniture Set від команії Guntec USA

Щодо складності стрільби на дистанцію 120 метрів з AR-15, то для стрільця із базовими навичками поцілити на полігоні у ростову мішень на таку відстань не є неможливою задачею.

Зокрема для солдата американської армії по завершенню базової армійської підготовки вимагається зі стандартної M16 з позиції лежачі на дистанціях до 300 метрів уразити 23 з 40 мішеней, з яких 24 знаходяться на відстанях 100-200 метрів.

M16

Водночас існує безмежна різниця між стрільбою на полігоні по мішенях та реальній спробі вбивства із розумінням того, що це буде остання дія у житті.

Читайте також: США хочуть собі такий же FrankenSAM на вантажівці, який поставили Україні, і це виглядає інтригуюче