xcounter
#

США хочуть собі такий же FrankenSAM на вантажівці, який поставили Україні, і це виглядає інтригуюче

18729
ЗРК "Бук" під AIM-7 за програмою FrankenSAM, травень 2024 року, фото від Повітряних Сил ЗСУ
ЗРК "Бук" під AIM-7 за програмою FrankenSAM, травень 2024 року, фото від Повітряних Сил ЗСУ

Американці задумались про власну імпровізовану зброю для протиповітряної оборони та розповіли про одну раніше невідому деталь

Комітет з питань збройних сил Сенату США у проекті Закону про національну оборону (NDAA) на 2025 фінансовий рік передбачив, що американські військові для посилення захисту аеродромів мають отримати буквально FrankenSAM саме у тій ідеології та конфігурації, за якими аналогічні системи уже постачались для Сил оборони України.

Тобто задум американських сенаторів полягає в тому, що військові США також мають отримувати імпровізовані засоби протиповітряної оборони, які мають виготовлятись із умовно "підручних" елементів та оснащуватись умовно "надлишковими" ракетами типів AIM-7 та AIM-9.

Читайте також: Чому у НАТО "повторно" ввели в експлуатацію комплекс ПРО у Польщі
ЗРК "Оса" ЗСУ під ракети Р-73, червень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Як уточнює портал The War Zone в своїй публікації по цій темі, профільний комітет Сенату США пропонує збільшити оборонний бюджет ще на 25 мільярдів доларів на 2025 фінансовий рік, і якраз в рамках цього нарощення американські законотворці запропонували "втиснути" тему із виготовленням FrankenSAM для потреб власних збройних сил.

Логіка такої пропозиції цілком зрозуміла: в умовах сучасної бойових дій та постійного росту вартості озброєння, зокрема зенітних ракет, потрібно шукати усі можливі способи насичення бойових порядків військ відносно дешевими та доступними засобами протиповітряної оборони. Особливо якщо ще справді є підстави опиратись на запас умовно «надлишкових» ракет класу "повітря-повітря" та "поверхня-повітря".

AIM-132 ASRAAM на SupaCat для ЗСУ, зображення з відкритих джерел

Але що цікаво, автори документу від Сенату США у питанні FrankenSAM, посилаючись саме на досвід України у використанні цих систем, згадують про таємничі "системи на вантажівках або на стаціонарних піддонах", ів цьому є окрема інтрига. Хоча би в тому, що про використання FrankenSAM саме в такій конфігурації, які мали бути передані від США для України, раніше повідомлень взагалі не було.

Як далі розгортають TWZ, якщо опиратись на публічно відому інформацію, то ЗРК на вантажівці Україні постачала лише Велика Британія, і тут мова про імпровізований ЗРК під ракети "повітря-повітря" AIM-132 ASRAAM. Про поставку стаціонарних FrankenSAM для України взагалі ніяких повідомлень не було.

Стаціонарна версія комплексу MIM-72 Chapparal під AIM-9 в розпорядженні збройних сил Республіки Китай (Тайвань), фото - YOUTH DAILY NEWS/TAIWAN GOVERNMENT

Якщо пригадувати публічно відому інформацію, то США для нашої країни передавали три різновиди імпровізованих систем протиповітряної оборони. Перший – радянські комплекси "Бук", адаптовані під ракети AIM-7, другий – неназваний комплекс під ракети AIM-9, ну і третій – поєднання пускових від ЗРК Patriot та РЛС радянського виробництва від С-300.

Раніше ми писали про те, що у США проведуть "повторну сертифікацію" старих зенітних ракет на фоні збільшеної потреби, що заодно підкреслює масштаб зусиль самих американців по зміцненню спроможностей власної протиповітряної оборони.

Зенітна ракета SM-2, фото - US DoD
Читайте також: Воєнкори РФ на "дружній вогонь" пишуть "ПВО Лаоса", але справді що із ППО у Лаосу