xcounter
#

Що говорять у США про успіхи ЗСУ та чи зробила армія РФ бодай якусь "роботу над помилками"

5511
Що говорять у США про успіхи ЗСУ та чи зробила армія РФ бодай якусь "роботу над помилками"

Та чи допомагали США Україні "розширеною" розвідувальною інформацією

Американське видання The New York Times випустило матеріал, в якому йдеться про те, що влітку цього року Україна активізувала обмін розвідувальними даними з США під час підготовки до контрнаступу, у результаті якого ЗСУ досягли серйозних успіхів у Харківській області.

Українські військові у місті Балаклія, Харківська область, відео ілюстративне

Читайте також: Міноборони РФ показало, що відводить війська з Харківщини та позначило свій новій рубіж оборони

Річ у тім, як розповідають у виданні, що раніше представники американської розвідки заявляли, що часто краще знають про військові плани РФ, ніж України – раніше українська сторона ретельно охороняла свої оперативні дані, навіть коли США надавали нам розвідувальні дані в режимі реального часу про командні пункти, склади з боєприпасами.

склад з боєприпасами вибухи
Палає склад з боєприпасами, фото ілюстративне

Але коли Україна обмірковувала свої плани щодо контрнаступу, Київ вирішив, що обмін інформацією з США допоможе отримати додаткову допомогу – про це стверджують американські високопосадовці.

Вони також заявляють, що успіхи ЗСУ на північному сході, зокрема звільнення Ізюму, є одними з найважливіших досягнень України – наразі є всі ознаки того, що цей контрнаступ може бути раннім етапом наступу, який значно посуне лінію фронту.

Так, наприклад, генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес зауважує, що успіх ЗСУ на Харківщині свідчить про те, що плани України зі звільнення території на півдні та сході можуть розвиватися набагато швидше – загалом, на його думку, Україна може мати підґрунтя і для спроб повернути тимчасово окупований Крим у 2023 році.

Водночас Мік Малрой, колишній співробітник Пентагону та офіцер ЦРУ, відзначає, що контрнаступ Сил оборони України наразі просувається швидше, ніж очікувалося: "Наразі настав час для української армії використати будь-яку можливість, щоб послабити та знищити боєздатність РФ".

У США також високо оцінюють витонченість підготовки України до наступу, а рішення "рекламувати" його передусім на півдні, перед тим, як завдати удару на північному сході, є стандартним прийомом дезорієнтації противника. Водночас у виданні відзначають – контрнаступ ЗСУ продемонстрував, що армія РФ не змогла подолати фундаментальні проблеми, які "вилізли" у перші дні конфлікту.

Так, російські військові й надалі б’ються за забезпечення роботи захищеного зв’язку та вирішення логістичних проблем. Також стверджується, що РФ не змогла наростити свою промислову базу для задоволення потреб війни. Водночас українська ППО продовжує загрожувати "ВКС" РФ, заважаючи використовувати потенціал ворожої авіації.

Читайте також: Кадиров висунув ультиматум Кремлю: або зміна "стратегії операції" або він буде "роз'яснювати"