xcounter
#

Ще 7 Gepard, морські БПЛА та запасні частини для Мі-24 - черговий пакет допомоги від Німеччини

6515
Gepard на озброєнні ЗСУ (фото: Bild)
Gepard на озброєнні ЗСУ (фото: Bild)

Передача нових Gepard хороший маркер того, що питання з боєприпасами до них можливо успішно вирішено

Федеральний уряд Німеччини оновив список озброєння та іншої військової допомоги, яка передана до України. Відповідно до нього ЗСУ невдовзі поповняться ще сімома зенітними самохідними установками Gepard, будуть передані додаткових 8 морських дронів, самохідні мости Beaver, бронемашини, скоріш за все Dingo. Окрім того, також передається 30 швидких медичної допомоги, 100 000 аптечок та 4 тисячі спальних мішків.

Водночас у списку також фігурують запасні частини для вертольотів Мі-24. Ця позиція може викликати певне здивування, бо звідки ж у країни-НАТО може бути комплектуючи до радянських вертольотів. Але справа в тому, що на момент об'єднання Німеччини у 1990 році у НДР на озброєнні знаходилось близько 50 Ми-24. Ці машини експлуатувались до 1994 року, після чого були списані.

Читайте також: Крилату ракету Х-55 з імітатором ядерного заряду збили у 40 км від кордону НАТО

НДР мі-24
Ми-24 Volksarmee

Згодом декілька Ми-24 були передані США, а по 18 одиниць дістались Польщі та Угорщині. Але, скоріш за все, запасні частини до цих вертольотів зберігались з німецькою ощадливістю на складах Бундесверу останні 28 років й тепер стануть у пригоді Україні.

Також важливий момент, який пов'язаний з передачею додаткових Gepard. Нову партію машин можливо розглядати, як маркер того, що питання відносно боєприпасів до цієї системи успішно вирішено. Бо на початку листопада з'явилась інформація, що Швейцарія блокує передачу снарядів до Gepard. Це навіть зумовило Берлін зробити доволі вагому заяву. Мовляв, якщо мова йде вже про такий нейтралітет, то тоді Німеччина перегляне всі ланцюги постачання боєприпасів до Бундесверу й виключить з них подібні ризиковані елементи.

Gepard
35-мм боєприпаси Gepard (фото: Bild)

Водночас ЗСУ доволі активно використовує Gepard в тому числі й для перехоплення крилатих ракет. А проти "літаючих мопедів" Shashed-136 ця німецька зброя взагалі виявилась максимально ефективною, існує інформація, що середня витрата на один збитий баражуючий боєприпас іранського виробництва становить 6, максимум 10 снарядів.

Читайте також: Ракети APKWS проти "Орлан-10" та "Ланцет" пройшли додаткові випробування, їх результат вражає