xcounter
#
Ракета "Ангара" на стартовому майданчику

"Роскосмос" "обнадіяв" вартістю "Ангари-5": або бажане за дійсне

Ракета "Ангара" на стартовому майданчику
1000

Російська корпорація "Роскосмос" оприлюднила вартість ракети-носія "Ангара-А5"

Державна корпорація "Роскосмос" 29 червні 2020 року поширила інформацію про вартість однієї ракети важкого класу "Ангара-А5" для Міноборони РФ в рамках контракту на продовження льотних випробувань. За даними компанії, вона не дотягає 5 млрд рублів (71,35 млн дол.).

Однак, варто зазначити, що раніше в російських ЗМІ з посиланням на джерела на звіт Центру імені Хрунічева, повідомлялося, що одна така ракета коштує близько 7 млрд рублів (майже 100 млн. дол) і лише до 2024 року її планують знизити на 3 млрд руб.

Читайте також: ​Міноборони РФ намагається врятувати "Роскосмос" замовленням на "Ангару-А5"
Лінійка ракетоносіїв "Анагара"

"Контракт на кілька ракет даного типу в рамках дослідно-конструкторської роботи підписано за ціною менше 5 млрд рублів за одну ракету, що вже суттєво нижча за стартову ціну, на яку посилаються деякі ЗМІ", - було зазначено в коментарі російським медіа з боку держкорпорації.

Нагадаємо, в червні 2020 року повідомлялося, що підприємство "Роскосмосу" - Центр Хрунічева, підписав контракт з Міноборони Росії на серійне виробництво чотирьох ракет "Ангара-А5".І це при тому, що офіційно говорилось, що контракт буде підписаний лише після успішного пуску восени 2020 року.

У травні 2019 року стало відомо, що в 2019-2021 роках Міноборони РФ проведе три запуски ракети-носія "Ангара-А5", та один - "Ангари 1.2", проте пізніше пуск 2019 року було перенесено на 2020.

Тобто виходить так, що Центр Хрунічева розраховує досягти рентабельності випуску ракетоносіїв "Ангара-5"за рахунок виробництва серії. Однак насправді виникають великі сумніви, що здійснення всього чотирьох пусків може істотно вплинути на кінцеву вартість.

З огляду на класичну практику створення ракетоносіїв в РФ, не слід очікувати, що всі вони будуть побудовані та виведені в космос вчасно, із сто стовідсотковою успішністю. До того ж, світова економічна криза, може внести свої корективи, в тому числі фінансові, у перспективу проекту. А тому, скоріш за все, оприлюднена вартість з часом буде скорегована і в загальному підрахунку буде більшої.

Ракетоносій "Ангара-5" під час транпортування

Фактично, російське керівництво сьогодні вирішило утримати власну космічну галузь від падіння, яке відбуватиметься через серйозний удар з боку приватної компанії Ілона Маска SpaceX, що нещодавно успішно доставила вантаж та космонавтів на Міжнародну космічну станцію.

Американська FalconHeavy від SpaceX виводить на орбіту до 30 т з поверненням перших ступенів на Землю та 63 т без повернення, а вартість пуску оцінюється у 90 млн дол. В свою чергу, максимальний вантаж на низькій орбіті, який"Ангара-А5" здатна доставити, становить - 24,5 т. і тут непередбачено повернення ступенів на землі і повторне їх використання.

За оцінкою експертів, економічна ефективність російської одноразової ракети досягається виключно великою кількістю пусків цілого сімейства ракет сімейства "Ангара", які створені за модульним принципом: легка "Ангара-1", середня "Ангара-А3", важкі "Ангара-А5" та "Ангара-А7". Проте від легкої версії вже відмовились, а про розробку інших, крім "Ангари-А5" не повідомляється.

Читайте також: Бездонна "Ангара": "Роскосмос" знов вимагає коштів на проект