xcounter
#

Бездонна "Ангара": "Роскосмос" знов вимагає коштів на проект

562
Бездонна "Ангара": "Роскосмос" знов вимагає коштів на проект

Гендиректор "Роскосмосу" знов зажадав збільшення фінансування для реалізації проекту створення сімейства ракетоносіїв "Ангара"

Очільник російської державної корпорації "Роскосмос" Дмитро Рогозін під час обговорення в Twitter ситуації навколо проекту "Ангара", поскаржився на несвоєчасне фінансування. Так, коментуючи питання, що стосуються реалізації американських і російських ракетних програм космічного призначення керівник корпорації зазначив: "Американці витрачають у кілька разів більше на створення сучасної ракетно-космічної техніки. Якби розробку "Ангари" вчасно профінансували хоча б на чверть суми від витрат на створення Falcon, у нас давно б з'явився цей носій".

Сімейство ракетоносіїв "Ангара"

Слід зазначити, що раніше в квітні 2020 року Рогозін пояснив небажання держкорпорації співпрацювати зі SpaceX (випускає ракетоносій Falcon) тією обставиною, що остання підтримує Пентагон. Однак після цього член-кореспондент Російської академії космонавтики імені Ціолковського Андрій Іонін нагадав, що "Роскосмос" продає в США ракетні двигуни, які використовуються для запуску космічних апаратів Пентагону.

Також в квітні 2020 року РІА Новини, посилаючись на наявні в розпорядженні агентства матеріали "Роскосмосу", повідомило, що держкорпорація захотіла в 2,5 рази збільшити фінансування дослідно-конструкторської роботи "Амур", в рамках якої на космодромі Східний повинен бути створений комплекс важкого класу під ракету сімейства "Ангара".

Державний космічний науково-виробничий центр імені М. В. Хрунічева, РФ

Однак, варто зазначити, що Центр Хрунічева, який входить до складу "Роскосмосу" і безпосередньо відповідальний за реалізацію даного проекту, на розробку одноразових ракет сімейства "Ангара" за більш ніж чверть століття витратив понад три мільярди доларів, хоча за цей же час носії даного сімейства (в легкому і важкому варіантах) літали всього два рази. В даний час Центр Хрунічева є збитковим підприємством держкорпорації, борги якого перевищують 80 млдр рублів, а Рогозін закликає російську космічну галузь знайти застосування «Ангарі», яку неодноразово називали безперспективною.

Варто зазначити, що фінансові та технологічні проблеми підприємств "Роскосмосу" давно нікого не дивують. У грудні 2017 року помічник президента Росії Андрій Бєлоусов назвав держкорпорацію такою, "ні фіга не заробляє". А на початку 2019 року прем'єр-міністр Дмитро Медведєв закликав "Роскосмос" припинити «базікати, куди ми полетимо в 2030 році», менше говорити і більше робити. В даний час загальне боргове навантаження підприємств "Роскосмосу" перевищує 200 млрд рублів ($2,6 млрд), з яких більше половини припадає на Центр Хрунічева.

Більше 15 кримінальних справ було порушено у 2019 році з приводу корупції на підприємствах "Роскосмосу"

Довідково: "Ангара" - сімейство розроблюваних в РФ ракетоносіїв модульного типу з киснево-гасовими двигунами, що включає в себе носії чотирьох класів - від легкого до важкого - в діапазоні вантажопідйомністю від 1,5 ("Ангара 1.1") до 35 ("Ангара А7") тонн на низькій навколоземній орбіті (при старті з космодрому "Плесецьк"). Головним розробником та виробником РН сімейства «Ангара» є Державний космічний науково-виробничий центр імені М. В. Хрунічева.

За планами російського керівництва РН "Анагара" мали стати цілком російськими ракеносіями, які мали замінити носії, які створювалися за радянських часів в кооперації, в тому числі, з Україною. Так, "Ангара А5", "Ангара А7" мала замінити "Протон", "Ангара А1.1" - "Космосу-3М", а "Ангара А3" та "Ангара А1.2" - українські "Зеніт-2" та "Циклон-2/3" відповідно. Однак цього не сталося. Наразі "Роскосмос" здійснив з певними труднощами запуск ракети-носія легкого класу "Ангара-1.2ПП" влітку 2014 та в грудні 2014 важкої версії ракети "Ангара-5". При цьому планувалося, що перші льотні випробування ракет зі складу сімейства мали відбутися ще у 2005 році".

Для порівняння: на розробку і перші запуски багаторазової Falcon 9 у американської SpaceX пішло близько десяти років і не більше $2 млрд.