xcounter
#

Російські розвідувальні БПЛА вчаться автоматично робити віражі для ухилення від українських зенітних дронів

1461
Російські розвідувальні БПЛА вчаться автоматично робити віражі для ухилення від українських зенітних дронів

У РФ активно працюють над тим, щоб убезпечити свої розвідувальні безпілотники від нової загрози у вигляді FPV-дронів та пішли доволі складним шляхом

Протистояння зенітних дронів та розвідувальних БПЛА продовжує динамічно змінюватись і у РФ не полишають спроби знайти засоби протидії. І тепер помічено напрям робіт у напрямку доволі складної системи з автоматизованим ухиленням від дрона.

Рішення полягає у встановленні на розвідувальний безпілотник камери заднього огляду з дуже широким кутом огляду, зображення з якої аналізується за допомогою так званого машинного зору. У випадку появи загрози - алгоритм дає команду на виконання маневру ухилення.

Читайте також: СРСР у Другій світовій брав "ленд-ліз" та добровольців навіть від Туви та Монголії, РФ це повторила в історії з КНДР
зенітна камера для протидії дронам
Поле огляду камери заднього огляду на російському БПЛА

У результаті, як тільки зенітний FPV-дрон наближається до розвідувального БПЛА, той пірнає у бік. А це вже призводить до зриву атаки зенітного дрона та, можливо, втратою оператором зенітного дрона візуального контракту з ціллю. А це означає необхідність додатково часу для наступної спроби атаки, якого може й не бути. Бо час у повітрі зенітного дрона насправді не відрізняється дуже високим терміном.

Наразі це лише експерименти, які показують самі російські розробники та на які звернув увагу фахівець Сергій "Флеш" Бескрестнов. Також раніше він показував ще один, вже "стройовий" метод протидії російських БПЛА українським зенітним дронам - комплекси РЕБ, які ставлять завади на відеозв'язок. При цьому він також працює автоматично.

І варто додати, що у РФ всі ці інтеграції проходять доволі швидко, бо ще лише на початку вересня росіяни почали бідкатись на нову загрозу. При цьому запропонувавши обидва ці методи - і малогабаритний комплекс РЕБ і камеру заднього виду, але без наступного логічного кроку із додаванням до неї машинного зору.

Водночас для РФ питання захисту своїх розвідувальних БПЛА не лише актуальне, а й може передбачати відносно коштовні речі, бо вони все одно будуть складати лише відсотки вартості самого розвідувального безпілотника. Бо, наприклад, "Орлан-10" коштує від 100 тисяч доларів.

Читайте також: Завод Embraer в США робить всього 4 штурмовики Super Tucano на рік, хоча може 24