xcounter
#

Російські крилаті ракети "Калибр" для удару по Україні пролетіли через повітряний простір Румунії - в очікуванні реакції НАТО (оновлено)

Російські крилаті ракети "Калибр" для удару по Україні пролетіли через повітряний простір Румунії - в очікуванні реакції НАТО (оновлено)
4852

Після того, як РФ використала повітряний простір країни НАТО для ракетного удару по Україні, все що потрібно від Альянсу - проявити щось більше ніж просто "занепокоїтись"

Те що було лише питанням часу трапилось, випущені з російських кораблів крилаті ракети "Калибр" пролетіли над територією країни НАТО - Румунії.

Це сталось під час чергової ракетної атаки рашистів по Україні 10 лютого близько о 10:33. Про це офіційно повідомлено Генеральним штабом ЗСУ. До цього ці ракети порушили повітряний простір Молдови.

Читайте також: Oshkosh програв масштабний контракт на 8,6 млрд доларів на виробництво власного ж бронеавтомобіля JLTV

Зазначимо, що це дійсно було лише питанням часу, бо РФ вже постійно прокладає маршрути своїх ракет через Молдову. Більше того, наприкінці 2022 року крилаті ракети Х-55 з імітатором ядерного заряду збивали у 40 км від кордону з Румунією.

З огляду на повідомлення, цього разу "Калибри" перетнули кордон країни НАТО на півночі у районі населеного пункту Дарабань [Darabani].

калибр румунія
Орієнтовний район порушення повітряного простору Румунії російською крилатою ракетою "Калибр"

І хоча навряд мова йде про те, що крилаті ракети знаходились у повітряному просторі Румунії довгий час, але сам факт використання повітряного простору члена НАТО для ракетної атаки - це не "дзвіночок", а справжній "набат", який не можуть не почути в Альянсі.

Більше того, регулярне використання повітряного простору Молдови досі залишається без відповіді з боку Заходу, в той час, коли сама країна на має ефективних засобів ППО для знищення цих ракет.

Водночас у випадку Румунії, то її повітряний простір - це те, що охороняється, в першу чергу, повітряним патрулем літаків союзників по НАТО - Air Policing. Наразі функцію охорони повітряного простору країни мають виконувати літаки повітряних сил Італії та Іспанії, їх чергування розпочалось 9 грудня 2022 року.

Більше того, лише 26 лютого у Румунії пройшли спільні повітряні навчання Франції, Італії, Румунії, Іспанії, Туреччини та США. А у самій країні тепер базуються одразу три літаки НАТО E-3 AWACS.

Тобто в цьому випадку питання не тільки в тому, що РФ порушила повітряний простір країни НАТО, а те, що сили Альянсу мали у будь-якому випадку забезпечити його недоторканість. І хоча можливо довго дискутувати над тим, скільки часу та на скільки кілометрів російська ракета залетіла на територію Румунії, у будь-якому випадку зараз у Кремлі це "згодують" населенню під видом "НАТО тремтить перед РФ".

Особливо розуміючи, що навряд від Альянсу в цій ситуації можливо очікувати щось більше за "занепокоєння". Бо, об'єктивно, на жаль, доволі сумнівним вбачається абсолютно логічне рішення союзників розповсюдити зону свого контролю на повітряний простір тієї ж самої Молдови, або створити над Чорним морем безполітну зону безпеки.

Хоча саме такі кроки - єдине що може бути адекватною відповіддю на дії Кремля, який відчувши слабину буде давити на це місце й далі.

F-16 повітряних сил Румунії
F-16 повітряних сил Румунії (фото: Forţele Aeriene Române)

Оновлено:

Згодом Міноборони Румунії заявило, що система ППО країни не зафіксувало порушення свого повітряного простору і найближча точка маршруту крилатої ракети РФ, яка перебувала у повітряному просторі Молдови становила 35 км. Більше того зазначили, що ракету "вели", перебуваючи у власному повітряному просторі.

У будь-якому випадку очікуємо додаткове оновлення інформації.

Читайте також: Україна офіційно надала запит на посилення F-16 до Нідерландів: на скільки машин можливо розраховувати