xcounter
#

Росія злякалася нової американської ракети, яка стане "вбивцею С-400" та знищить російський флот

5201
Нова ракета буде набагато ефективнішою за попередника – ракету AGM-88E
Нова ракета буде набагато ефективнішою за попередника – ракету AGM-88E

Як проста модифікація ракети налякала російські кораблі та засоби ППО

Військово-морський флот США завершив перше льотне випробування протирадіолокаційної ракети AARGM-ER на F/A-18 Super Hornet. Ця подія викликала значний резонанс у російських ЗМІ, які, попри традиційні бравади про "непереможну російську оборонку", назвали ракету новою загрозою, проти якої в Росії, як виявилося, немає ніяких козирів.

F-18
Фото ВМС США з випробувань нової ракети

Але про все по черзі. А почнемо ми з ракети AGM-88 HARM, на базі якої й створювалася нова розробка. Ракета AGM-88 була прийнята на озброєння ще в 1983 році, а в 1986 використовувалася під час операції "Каньйон Ельдорадо", а також у війні в Перській затоці та інших військових конфліктах.

Зброя виявилася ефективною проти систем протиповітряної оборони завдяки своїм невеликим розмірам та високій швидкості. Як вважають у Росії, єдиним комплексом, який здатний протистояти цій ракеті, є "Панцирь". Однак після сьогоднішніх невдач у Лівії та Сирії це твердження можна поставити під сумнів.

Tornado
Літак ПС Італії Tornado з ракетою AGM-88 HARM

Але це все йдеться про стару ракету, яка мала два суттєві недоліки: невелику дальність та те, що серйозний противник міг протидіяти цим ракетам, вчасно вимикаючи свої РЛС чи перемикаючи їх у пасивний режим.

Тому у 2005 році ВПС Італії замовили розробку нового варіанта ракети AGM-88E у рамках програми AARGM – Advanced Anti Radiation Guided Missle. Ракета отримала комбіновану головку самонаведення, здатну працювати як у звичайному режимі, так і як радіолокаційна ГСН міліметрового діапазону, завдяки чому ракета виявляла антени РЛС, навіть якщо самі РЛС були вимкнені.

Нова ракета AARGM-ER

Випробування ракети проходили успішно, й американці теж вирішили замовити цю ракету, а у 2016 році почали створювати нову модифікацію.

Так з’явився проєкт AARGM-ER. Чогось аж надто унікального з ракетою не зробили: розробники вирішили поєднати систему наведення від варіанту "Е", стандартний фюзеляж і реактивний прискорювач, який би розв’язав проблему дальності ракети, яка, за різними даними, становитиме від 100 км. Носіями цієї ракети будуть F/A-18E/F, літак радіолокаційної боротьби EA-18G і винищувач п’ятого покоління F-35.

Саме ця ракета і злякала росіян, які вже назвали її "вбивцею С-400". В Росії сподіваються, що наземні ЗРК великої дальності від нових американських ракет можуть захистити "Панцирі" й комплекс "Деривація ППО", що розробляється. Однак з ракетою AARGM-ER американські літаки зможуть залишатися на відстані, достатній для того, щоб встигнути здійснити маневр та уникнути ураження ворожою зенітною ракетою.

С-400
Нова американська ракета може стати "вбивцею" російських комплексів ППО С-400

Але якщо на землі Росія й матиме хоч якісь шанси протистояти новим ракетам, то морські цілі стануть мішенню № 1 для американських літаків, які з AARGM-ER тепер можуть знищувати кораблі, знаходячись поза зоною ураження корабельних ЗРК, кажуть в Росії.

Неприємною несподіванкою для росіян стане й кількість нових ракет, яка може бути випущена по їхніх кораблях. AARGM-ER достатньо легка, тому кожен літак може мати на борту до чотирьох таких ракет. А для того, щоб відбити атаку 96 цих ракет, кораблям агресора знадобиться 192 зенітні керовані ракети, що в Росії вже назвали "технічно неможливим".

фрегат проекта 22350
Російський флот буде безсилим проти нової американської ракети

Ось так одна проста та відносно дешева модифікація старої американської ракети поставила під сумнів ефективність російського флоту та засобів ППО. І це на фоні гучних заяв про навчання С-400 і "Панцирь-С1", які "надійно прикрили західні рубежі Росії"...

Читайте також: "Пригоди" росіян в Сирії або як "Армата" та "Пєрєсвєт" "бойовий досвід" набували