xcounter
#

РФ використовує іранські безпілотники там, де не має переваги в артилерії: чим вони небезпечні на полі бою

4436
Уламки іранського БПЛА Shahed-136
Уламки іранського БПЛА Shahed-136

У ЗСУ розповіли про те, як РФ використовує свою "іранську допомогу" у війні в Україні

Протягом останнього тижня в небі України стали з’являтися іранські безпілотники Shahed-136, яким у РФ дали назву "Герань-2" – офіцер 92-ї окремої механізованої бригади полковник Родіон Кулагін в інтерв’ю виданню The Washington Post відзначає, що РФ вдалося завдати серйозної шкоди цією зброєю.

Shahed-136
Пускова з БПЛА Shahed-136, фото ілюстративне

Так, як стверджує Кулагін, через іранські безпілотники його бригада втратила дві 152-мм та дві 122-мм самохідні артилерійські установки, а також два БТР. Водночас перед початком "широкомасштабного" використання цих БПЛА РФ провела випробування цієї зброї, завдавши удару по 155-мм гаубиці M777, ще один безпілотник був виведений з ладу, однак згодом його відновили.

Читайте також: Рашисти почали активне використання іранських дронів: варіанти протидії новій загрозі - Shahed-136 та Mohajer-6

Відзначається, що іранські БПЛА досі були розгорнуті передусім у Харківській області, де 92-а бригада разом з іншими силами з початку вересня провели успішний широкомасштабний контрнаступ і захопили сотні російських танків, БМП, САУ та інших машин.

Кулагін це пояснює тим, що в інших районах російська армія має переважаючу артилерійську вогневу міць, тоді як на Харківщині цієї переваги у РФ немає, тому саме там вони почали застосовувати іранську зброю.

Як стверджує Кулагін, ці БПЛА відносно невеликі за розмірами та літають на дуже малих висотах, що ускладнює їхнє виявлення українськими системами ППО. Водночас він сподівається, що США та союзники зможуть надати Україні досконаліші технології протидії БПЛА або ж втрутяться, щоб зірвати поставки іранських БПЛА російській армії.

Читайте також: РФ вже ж таки озброює Іран винищувачами Су-35: бартер за дрони, звідки літаки та кому це дійсно загрожує