xcounter
#

РФ ще з 2010-х років моденізує атомний підводний човен під ракети "Циркон"

1451
РФ ще з 2010-х років моденізує атомний підводний човен під ракети "Циркон"

Терміни повернення цієї субмарини у стрій постійно зміщувалися вправо, і тепер прогнозуються на рівні 2025 року

Російські пропагандистські ЗМІ заявляють, що їхній атомний підводний човен "Иркутск" проєкту 949АМ, що входить до складу Тихоокеанського флоту і зараз перебуває на ремонті та модернізації на заводі "Звєзда", що у приморському краї, у 2023 році було спущено на води, водночас зараз продовжуються роботи з модернізації цієї субмарини.

Історія цього підводного човна доволі показова — він пройшов ходові і держвипробування у 1988 році, роком пізніше — введено до складу північного флоту. у 1992 році вперше відстрілявся протикорабельною ракетою П-700 комплексу "Гранит".

Читайте також: РФ заявляє, що її гіперзвуковий "Циркон" може бити на 1000 км, але треба цілевказівка із супутника

Водночас у 2001 році підводний човен повернувся назад на завод "Звєзда", у 2008 було оголошено про старт ремонту (за іншими даними — ремонт нібито розпочався одразу в 2001 році), а точніше — "відновлення технічної готовності". Ще через п’ять років, у 2013 було оголошено про плани модернізувати цей атомний підводний човен.

Зокрема замість комплексу "Гранит" субмарину тоді хотіли озброїти надзвуковою протикорабельною ракетою П-800 "Оникс", а також гіперзвуковою 3М22 "Циркон". Водночас сьогодні рашисти називають АПЛ "Иркутск" носієм саме ракет "Циркон". Відзначається, що субмарина буде нести понад 30 цих ракет, а також отримає понад 30 торпед "Физик-2".

А офіційно про початок ремонту цього підводного човна на заводі повідомили лише влітку 2019 року, тоді ж повідомлялося, що човен мають здати у 2022 році. Втім, згодом дату перенесли на 2023 рік, а у січні вже цього року стало відомо, що субмарина повернеться у стрій не раніше 2025 року.

гіперзвукова ракета
Ймовірний вигляд гіперзукової ракети "Циркон"

Щодо ракет "Циркон", то тут є теж цікавий нюанс — бо минулого місяця у РФ заявили, що не прийняли їх на озброєння, хоча у 2022 так званий міністр оборони Шойгу заявляв про старт серійного виробництва. А у відкритих джерелах є згадка про нібито прийняття на озброєння "Циркона" у січні 2023 року.

Раніше Defense Express розповідав, що РФ використала гіперзвуковий "Циркон" для удару по Києву, а також у чому складність опізнати російський "Циркон" й що про цю ракету взагалі відомо.

Читайте також: РФ хоче мати 10 фрегатів під ракети "Циркон", по факту є один