xcounter
#

РФ почала перекидання авіаційного угруповання до Білорусі та вже приготувала резервні аеродроми: чи дістане HIMARS (оновлено)

87536
Ілюстративне фото Су-34 РФ
Ілюстративне фото Су-34 РФ

Створення авіаційного угрупування є одним з доволі важливих маркерів підготовки до вторгнення з території Білорусі

РФ здійснює розгортання авіації у Білорусі, відповідно до повідомлення спільноти "Беларускі Гаюн" на аеродром "Мачулищі" під Мінськом вже почали сідати літаки російських так званих "ВКС", а також мінімум дев'ять вертольотів Ми-8 та Ми-24, на деяких з яких нанесені Z-юкви.

Варто нагадати, що 5 січня міноборони Білорусі оголосило про проведення спільних з РФ льотних навчань без оголошення строків та кількості машин. І на жаль, але саме створення авіаційного угрупування є одним з доволі важливих маркерів підготовки до вторгнення.

Читайте також: У Польщі оцінили власні можливості ППО та пропонують звернутися до досвіду України

За даними спільноти прибуття літаків та вертольотів буде тривати до 12 січня. Такий строк також говорить про доволі значну кількість машин, які можуть бути перекинуті до Білорусі. Також зазначено авіабази, на яких можуть бути розгорнуті додаткові сили.

Найбільш вірогідними названо "Мачулищі" та "Барановичі", але не виключено залучення Лидської, Луненцької та Бобруйської авіабази.

З боку Defense Express зазначимо, що до цього переліку також необхідно додати аеродром "Зябровка", який знаходиться під Гомелем та офіційно не експлуатується. Справа в тому, що злітну посадкову смугу цього аеродрому та майданчики для літаків, розчистили від снігу. Про це говорить публічні знімки з супутника Sentinel, які були зроблені 6 грудня минулого року та 7 січня поточного року.

Таким чином, можливо зробити припущення, що і цей аеродром, який знаходиться у безпосередній близькості до кордону України на відстані 37 км на напрямі Києва та Чернігова, готується до приймання літаків чи вертольотів. Нагадаємо, що до цього було верифіковано використання аеродрому у ролі пускового району С-300 для ударів по Україні.

Враховуючи можливості HIMARS версти вогонь на дальності близько 80 км, то він знаходиться у зоні можливого ураження, як і Луненцький аеродром, який у 50 км від кордону. Всі інші авіабази знаходяться лише у зоні, яка досяжна для ракетних засобів ураження з дальністю близько 300 км.

Але зазначимо, що білоруський напрямок для Кремля є доволі зручним для оманливих демонстраційних заходів з метою відволікання сил ЗСУ. Такий сценарій, зокрема у міноборони Німеччини, вважають основним.

Оновлено: вже після публікації цього матеріалу міноборони Білорусі повідомило, що спільні повітряні навчання плануються з 16 січня по 1 лютого 2023 року. Зазначено, що будуть задіяні всі білоруські аеродроми.

Читайте також: Який західний танк краще для ЗСУ: Abrams чи Leopard 2 і на що треба звернути особливу увагу