xcounter
#

РФ дуже дивно відреагувала у ООН на розслідування щодо Shahed-136 та пригрозила "переглядом відносин"

5435
Shahed-136
Shahed-136

У вигляді доказу, що Shahed-136 - це ніякий не іранський дрон-камікадзе у РФ несуть маячню про напис "Герань-2" та висувають ООН ультиматуми

Питання походження іранських дронів-камікадзе Shahed-136 виявилось для Кремля болючішим ніж здавалось на перший погляд. Справа в тому, що РФ пригрозила "переглядом відносин" з ООН, у випадку, якщо організація проведе розслідування щодо цих баражуючих боєприпасів.

Цю доволі дивну позицію сформулював перший заступник постійного представника РФ при ООН Дмітрій Полянський, який підкреслив, що нібито РФ не використовує дрони іноземного походження.

Читайте також: Які системи ППО може Україна попросити в Греції, і що реально можуть поставити Афіни
ООН Дмітрій Полянський
Перший заступник постійного представника РФ при ООН Дмітрій Полянський

"Ми сподіваємося, що секретаріат і сам генеральний секретар не порушать знову рішення Ради Безпеки ООН, не вийдуть за межі свого технічного мандату і утримаються від участі у якихось незаконних розслідуваннях. Інакше нам доведеться провести переоцінку нашої співпраці з ними, що не відповідає нічиїм", - цитують слова Полянського російські ЗМІ.

Більше того, він відкинув сам факт іранського походження дронів-камікадзе Shahed-136, які РФ часом маркує, як "Герань-2". І саме цей єдиний напис він навів, як доказ того, що це нібито власні російські баражуючі боєприпаси: "не думаю, що російська настільки широко використовується в Ірані".

Shahed-136
Одно з перших фото Shahed-136, яке дозволило за лічені години ідентифікувати сам дрон та його виробника

В цій ситуації дивні звісно не недолугі виправдання проти очевидного, а сам факт не тільки заперечення, але й ультимативних погроз. Бо чомусь саме іранські дрони викликали таку вкрай дивну реакцію Кремля. Більше того, сам Іран попри все продовжує офіційно заперечувати постачання дронів до РФ попри всі факти.

Тим паче, що окрім Shahed-136 ЗСУ отримали навіть цікавіший трофей - іранський розвідувально-ударний БПЛА Mohajer-6 з плануючими бомбами Qaem-5, який акуратно "приводнили".

БПЛА Mohajer-6
Mohajer-6

Цілком можливо, що така реакція Кремля пов'язана з тим, що розслідування розкриє одразу декілька речей. По-перше, не виключено, що у створенні Shahed-136 та іншого озброєння включно з ракетними технологіями протягом років РФ брала безпосередню участь.

По-друге, питання розрахунку з Іраном за дрони-камікадзе залишається нерозкритим. Існують лише припущення, що за це розрахувались 24 літаками Су-35СЭ. Але цілком можливо, що існує значно глибша співпраця з наданням ядерних технологій та готових компонентів для створення зброї масового ураження.

Читайте також: РФ перекидає у Білорусь залишки "елітної" Таманської дивізії з під Москви для "спеціальних завдань" (оновлено)