xcounter
#

Які системи ППО може Україна попросити в Греції, і що реально можуть поставити Афіни

3426
Грецький ЗРК С-300ПМУ1, ілюстративне фото з відкритих джерел
Грецький ЗРК С-300ПМУ1, ілюстративне фото з відкритих джерел

При оцінці арсеналів Греції потрібно зважати на те, що країна "тримає запас" на випадок війни проти Туреччини

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 19 жовтня 2022 року давав брифінг спільно з главою МЗС Греції Нікосом Дендіасом. Під час брифінгу Кулеба повідомив дві речі: 1) Греція таки почала передачу БМП-1 для ЗСУ, і 2) Греція "опрацьовує запит України" на поставку "засобів протиповітряної оборони", пише Ліга.нет.

Якщо із БМП-1 наче все уже зрозуміло, то питання з можливою поставкою засобів ППО від Греції – цікаве і заслуговує на окрему увагу. Якщо заглянемо в довідник The Military Balance за 2021 рік, то побачимо – грецькі збройні сили мають в своєму розпорядженні доволі значну кількість засобів ППО радянського та західного виробництва, котрі зараз використовують ЗСУ для захисту нашого неба. Інша справа – що з того Греція буде реально готова нам передати.

Читайте також: Польща має модернізовані Osa-P, і їх могли отримати ЗСУ для знищення Shahed-136
Грецький 9K331 Тор-M1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зокрема, частини протиповітряної оборони Сухопутних військ Греції мають в своєму розпорядженні 42 комплекси MIM-23B I-Hawk, 21 комплекс 9K331 Тор-M1, 38 радянських ЗРК малої дальності 9K33 "Оса-АКМ", 54 комплекси малої дальності LeFlaSys німецького виробництва на шасі HMMWV. Також – неназвана кількість ПЗРК FIM-92 Stinger та аж 523 одиниці ЗУ-23-2.

Частини протиповітряної оборони в складі ВПС Греції оснащені так - 36 комплексів MIM-104Patriot модифікації A, B та D; 12 радянських ЗРК С-300ПМУ1, 9 комплексів Crotale NG/GR; 4 ЗРК 9K331 Тор-М1 та 20 комплексів Skygaurd з ракетами RIM-7M. І також – 59 зенітних гармат типів Rh-202 та Artemis-30.

Грецька ЗУ-23-2 на шасі БМП-1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Греція постійно знаходиться в стані конфронтації із Туреччиною, воєнно-політичне протистояння обох країн може перерости в збройний конфлікт. Відповідно, влада Греції навряд чи наважиться передати Україні настільки вагомий комплект засобів ППО, який потім обов’язково "залетить" в заголовки новин. Наприклад – весь комплект наявних С-300, чи всі 30 одиниць Тор-M1 чи всі "Оса-АКМ" радянського виробництва.

Але можемо припускати та сподіватись, що якщо Афіни таки ухвалять рішення допомогти нам засобами ППО, то це будуть "точкові" поставки, які зіграють свою важливу роль в захисті українського неба. Наприклад, ракети чи комплектуючі до ЗРК радянського виробництва, або ж – до ЗРК західного виробництва, до прийому яких готуються Повітряні Сили ЗСУ. Ну і також – частину свого парку ЗУ-23-2, котрі зараз як ніколи потрібні для боротьби з іранськими "дронами-камікадзе".

Грецький "Оса-АКМ", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Інший шлях оновлення ППО України: модернізація ЗРК "Оса" з IRIS-T та AIM-9X