xcounter
#

РФ будує п’ять атомних субмарин під 40 "Калібрів", і це пазл того, як у неї йдуть сотні мільярдів на війну

7736
Спуск на воду атомного підводного човна К-571 "Красноярск" проекту 885М "Ясень-М" в 2021 році, ілюстративне фото з відкритих джерел
Спуск на воду атомного підводного човна К-571 "Красноярск" проекту 885М "Ясень-М" в 2021 році, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча війна відбувається на суходолі, росіяни продовжують витрачати гроші на флот, і це пояснює збільшення їх затрат у військовому секторі

Рашистські державні "ЗМІ" пишуть про те, що їх кораблебудівне підприємство "Севмаш" в другій половині листопада начебто планує провести спуск на воду атомної субмарини К-564 "Архангельск" проекту 885М "Ясень-М". Офіційного підтвердження такій інформації вони начебто не мають, але при цьому зазначається, що на даний момент російський ВПК загалом будує п’ять субмарин проекту 885М "Ясень-М".

На перший погляд, прямого стосунку до війни РФ проти України ця новина не має. Але вона опосередковано пояснює дещо про структуру "оборонних" затрат Росії, що в 2023 році могла перевищити 5,6 трильйона рублів, або ж орієнтовно 62 мільярди доларів за поточним курсом.

Читайте також: У 1980-х роках США робили по 75 M1 Abrams у місяць, а тепер виходить лише по 12
Атомна субмарина проекту 885М "Ясень-М", ілюстративне фото з відкритих джерел

За заявленими характеристиками атомні субмарини проекту 885М "Ясень-М" є достатньо потужними підводними кораблями:

  • водозаміщення – до 8600 тон надводне, до 13 тисяч тонн підводне;
  • довжина та ширина корпусу – 130 та 13 метрів відповідно;
  • швидкість ходу та автономість – до 16 вузлів надводна та до 31 вузлів підводна, до 100 діб;
  • екіпаж – 64 особи;
  • набір озброєння – 10 торпедних апаратів із боєзапасом 30 торпед, 8 пускових комірок, кожна з яких може вміщати по 4 ракети "Оникс" або по 5 ракет "Калибр", загалом – до 32 ракет "Оникс" чи до 40 ракет "Калибр".

Схема будови атомних човнів проекту 885М "Ясень-М", ілюстративна інфографіка від H I Sutton

Нюанси починаються на питанні вартості таких підводних кораблів. У відкритих джерелах можна знайти вказівку, що одна така субмарина коштує від 41 мільярда рублів.

Але зважаючи на те, як Міноборони РФ верстає кошторис, за яким знищений в Керчі корвет "Аскольд" коштує в 10 раз дешевше, чим новий Ту-160М, то навряд чи ми можемо сміливо ставити "цінник" в 0,5 мільярди доларів за один підводний човен проекту "Ясень-М".

Врешті, тут є показовим і такий факт. Хоча війна відбувається на суходолі, росіяни продовжують витрачати гроші на флот, що само по собі є ресурснозатратним. А це в свою чергу є одним із "пазлів", який пояснює, як у рашистів відбувається збільшення їх затрат у військовому секторі.

Атомна субмарина проекту 885М "Ясень-М", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Саудівська Аравія має лазер, що збив 100% Shahed-136, а от чи нам таке реально