xcounter
#

Рашисти "знову" прийняли на озброєння свою "Булаву", хоча вже планують її замінити

7324
Рашисти "знову" прийняли на озброєння свою "Булаву", хоча вже планують її замінити

Розробка міжконтинентальної балістичної ракети "Булава" стартувала у 1998 році

Російські пропагандистські ЗМІ з посиланням на генерального конструктора Московського інституту теплотехніки (МТИ) Юрія Соломонова повідомляють, що на озброєння російського окупаційного війська була прийнята міжконтинентальна балістична ракета морського базування "Булава" — відзначається, що указ було підписано 7 травня. Інших подробиць не повідомляється.

Нагадаємо, що МБР "Булава" морського базування призначена для використання з атомних стратегічних підводних ракетних крейсерів проєктів 995 та 995А ("Борей" і "Борей-А"). Задекларована максимальна дальність ракети становить 9300 км, стартова маса становить 36,8 тонни.

Читайте також: Ізраїль має таємничі аеробалістичні ракети під F-16, якими ударив по Ірану
МБР
Один з пусків міжконтинентальної балістичної ракети "Булава", фото ілюстративне

Розробку цієї ракети Московський інститут теплотехніки веде з 1998 року, перший пуск ракети відбувся у вересні 2005 року, а через два роки, у 2007, прийнято рішення про серійне виробництво низки вузлів та деталей цієї міжконтинентальної балістичної ракети.

Водночас із нещодавньою заявою про прийняття на озброєння виникає цікава історія, бо ще у 2018 році те ж російське пропагандистське видання ТАСС з посиланням на джерело в оборонно-промисловому комплексі повідомляло про прийняття на озброєння "ракетного комплексу Д-30 з МБР Р-30 "Булава" за результатами успішних випробувань у 2018 році.

Тоді ж заявлялося, що була успішно виконана програма контрольних стрільб і підтверджено надійність ракети "Булава". І що відповідне рішення про прийняття на озброєння прийнято, а "необхідні документи підписані". Також варто згадати, що взимку 2017 року була оприлюднена інформація про розробку "перспективної версії МБР" булава зі збільшеними розмірами, стартовою масовою і корисним навантаженням.

Також у 2023 році повідомлялося, що, мовляв, міжконтинентальну ракету "Булава" треба вже замінити на оновлену версію "Булава-М", тож це може свідчити про те, що ракета не відповідає задеклорованим характеристикам чи має проблеми з надійністю.

Читайте також: Рашисти кажуть про дві нові ракетні бригади, одна з яких ймовірно під KN-23 від КНДР