xcounter
#

Просте та масове рішення на 750 км: Сили оборони отримали нові дрони-камікадзе, у планах — сотні на місяць

28020
Фото — Terminal Autonomy
Фото — Terminal Autonomy

Залишається невідомим, як швидко компанія зможе вийти на заявлені 500 одиниць у місяць, але у будь-якому випадку, це поява масового недорогого далекобійного засобу ураження — позитивна новина

Компанія Terminal Autonomy (раніше — стартап One Way Aerospace) на своєму акаунті у LinkedIn оприлюднила фото, з яких випливає, що Сили оборони України вже отримали на озброєння партію далекобійних дронів-камікадзе під назвою AQ 400 Scythe.

Крім того, у компанії відзначають, що завершили необхідні закупівлі для серійного виробництва цього озброєння із стартовою виробничою потужністю у 100 одиниць на місяць і планами збільшити цю цифру у п’ять разів — до 500 одиниць. Терміни реалізації цього проєкту в компанії не уточнюють.

Читайте також: На рашистському БПЛА "Герань-К" знайшли БЧ від таємничої ракети (фото)

AQ 400 Scythe
Дрони-камікадзе AQ 400 Scythe

Судячи з усього, у своєму безпілотнику AQ 400 Scythe компанії Terminal Autonomy дійсно вдалося реалізувати концепцію дешевого та масового і доступного засобу ураження, які можна було б сотнями постачати Силам оборони України.

Дальність AQ 400 Scythe декларується на рівні 750 км, що дозволяє за умови виробництва у сотні дронів на місяць завдавати регулярних ударів по об’єктах на території РФ.

Злітна маса дрона становить 100 кг, з них 32 кг — це бойова частина (загальна маса корисного навантаження — 43 кг), і ця цифра може бути збільшена до 70 кг шляхом зменшення дальності польоту. Для порівняння, нова бойова частина дронів-камікадзе Shahed, якими рашисти тероризують Україну, становить 40 кг.

AQ-400 Scythe дрон-камікадзе
Тактико-технічні характеристики дрона-камікадзе AQ-400 Scythe

Щодо інших ТТХ, то розмах крил становить 2,3 м, а крейсерська швидкість — 144 км/год. Тривалість перебування у повітрі (ймовірно, за умови мінімальної БЧ — 6,5 год). Запускатися дрон може з катапульти або ж зі злітної смуги. Інших даних про розробку у компанії не розкривають.

Насправді не виключено, що цей безпілотник вже було протестовано на полі бою з урахуванням активізації останнім часом масованих дронових атак по об’єктах у тимчасово окупованому Криму. Хоча, звісно, не виключено, що в цих атаках брали участь й інші далекобійні БПЛА, що є на озброєнні Сил оборони.

AQ-400 Scythe
Дрон-камікадзе AQ-400 Scythe

Як раніше розповідали у Terminal Autonomy (One Way Aerospace) дрон-камікадзе AQ-400 Scythe має для компанії стати проміжною ланкою до появи доступної крилатої ракети.

Дальність такої ракети має становити у 1000 км, швидкість — 350 км/год, інших деталей не повідомлялося, зокрема й щодо того, яка ж може бути бойова частина. А оціночна вартість одиниці такого озброєння декларувалося у менш як 100 тисяч доларів.

Читайте також: Скільки треба, щоб зробити розвідувальний БПЛА для ЗСУ, і які є нюанси