xcounter
#

Президент Польщі оголосив про передачу Україні роти танків Leopard 2: ще більше буде передано коаліцією

4838
Leopard 2A5 збройних сил Польщі
Leopard 2A5 збройних сил Польщі

Leopard 2 потрапить до ЗСУ і перший крок зробила Польща

Україна отримає танки Leopard 2, про це офіційно було оголошено після зустрічі у Львові президентів України, Польщі та Литви - Володимира Зеленського, Анджея Дуди та Гітанаса Науседа.

Відповідно до повідомлення канцелярії польського президента: "Україні передадуть роту танків Leopard у рамках створення міжнародної коаліції. Таке рішення вже прийнято Польщею".

Читайте також: У Польщі вважають, що Україна може отримати Gripen, і це буде за посередництва США

Зазначимо, що рота танків у Польщі, як й у країнах НАТО, це 14 машин. І саме таку кількість Leopard 2 у Варшаві вважали цілком реальною для передачі. Як і те, що ці машини будуть надходити до України шляхом зусилля цілого ряду країн, які є операторами цих машин, тобто, у "складчину".

Зазначимо, що цей сценарій був найбільш реалістичним з огляду на те, що передача умовної сотні машин не було підйомним для кожної окремої країни. Бо мова тоді б йшла про передачу або майже всіх наявних машин у строю, як для Фінляндії чи Швеції, половини запасів, як для Іспанії, Німеччини чи Польщі. І навіть кількість у 100 Leopard 2 значно перевищує кількість наявних у строю, наприклад Данії (44 танки) чи Норвегії (36 танків).

Leopard 2A6
Leopard 2A6

Водночас колективна передача означає значно менший тягар для кожної з країн, кожна з яких може передати відносно незначну кількість, але разом утворить вже значний ресурс. Зазначимо, що навіть, якщо не враховувати можливість передачі танків Leopard 2 з Австрії, Греції, Туреччини та Угорщини, то все одно мова йде про декілька сотень у запасі та понад 1100 у строю.

Наразі точної інформації щодо переліку країн, які будуть передавати Leopard 2 немає, як і щодо строків, а також конкретних типів Leopard 2. Також треба зазначити, що рішення Польщі не могло бути прийнято без позитивної відповіді Берліна щодо передачі до України цих машин.

Leopard 2A4
Leopard 2A4

Щодо особливостей Leopard 2 і його заочне порівняння з американським Abrams - в окремому матеріалі.

Читайте також: Британський танк: Challenger 2 у чому унікальні особливості цієї машини, її можливості та характеристики