xcounter
#

Президент підписав указ про параметри державного оборонного замовлення на 2021-2023 роки

3448
Остаточні показники ДОЗу на наступні три роки має подати Кабмін протягом двох тижнів
Остаточні показники ДОЗу на наступні три роки має подати Кабмін протягом двох тижнів

Процедури оборонних закупівель повинні бути максимально автоматизовані, параметри та фінансування ДОЗу в 2021 році, зокрема ракетних програм - стабільними

Президент України Володимир Зеленський підписав указ № 132/2021. Цей документ вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року "Про основні показники державного оборонного замовлення на 2021 рік та 2022, 2023 роки", сповіщає видання AрміяInform.

Із цього випливають наступні наслідки. Кабмін має доопрацювати основні показники державного оборонного замовлення і затвердити їх протягом двох тижнів.

Читайте також: Частка приватних компаній у ДОЗ-2020 склала 54%: які підприємства отримали найбільше замовлень
Досі невідомо, наприклад, чи відбудеться в 2021 році замовлення на вісім літаків Ан-74 різних модифікацій для потреб Збройних Сил України. Ці літаки зараз стоять на стапелях ХДАВП на різних стадіях готовності

Уряд також має забезпечити повне фінансування ДОЗу на поточний рік. Видатки на пріоритетні програми, зокрема по ракетній зброї, мають фінансуватись повною мірою та виключно за рахунок загального фонду держбюджету.

Кабінет Міністрів також має знайти запобіжники проти "необґрунтованого перегляду основних показників державного оборонного замовлення впродовж поточного року".

Досі також до кінця не зрозуміло, як фінансуватиметься інша перспективна програма для ЗСУ - ракетний комплекс "Вільха"

Крім того, у рішенні зазначається, що уряд має забезпечити розробку та схвалення проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік з урахуванням пропозицій РНБО щодо статей, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України.

Свої зобов’язання випливають і для державних замовників із оборонного замовлення. Передбачається, що державні замовники по ДОЗу мають забезпечити укладення довгострокових контрактів з підприємствами оборонно-промислового комплексу України на розробку та виробництво озброєння, військової та спеціальної техніки за номенклатурою та в обсягах, визначених основними показниками держоборонзамовлення на 2021-2023 роки.

Один "парадний" екземпляр танка "Оплот" - єдине замовлення на 2021 рік, що має наразі харківський Завод імені Малишева

Також - забезпечити закупівлю за імпортом озброєння та військової техніки, виробництво яких не налагоджено в Україні.

Окрім цього, має бути проведена автоматизація процедури формування й виконання зведеного трирічного плану закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення за закритими закупівлями.

На відсутність замовлень на свою продукцію в 2021 році також бідкається і Львівський державний авіаційно-ремонтний завод, що може виготовляти модернізовані літаки МіГ-29МУ2

Також – має бути забезпечена безперервність середньострокового планування шляхом розробки відповідних документів у сфері національної безпеки і оборони на період до 2026 року.

Для цього відповідні органи державної влади мають затвердити у місячний строк державні цільові програми розвитку озброєння та військової техніки, реформування й розвитку оборонно-промислового комплексу, створення й освоєння виробництва боєприпасів і продуктів спеціальної хімії.

Мінстратегпром створив окремий підрозділ, що організовуватиме виробництво боєприпасів. У 2021 році міністерство планує укласти і подати на затвердження Кабміну цільову програму по розвитку боєприпасної галузі
Читайте також: Завод боєприпасів в Україні: побачити на власні очі, як він працює