xcounter
#

Португалія хоче купити всього три ЗРК малої дальності, може це буде польський Poprad

1398
Польський ЗРК Poprad, фото з відкритих джерел
Польський ЗРК Poprad, фото з відкритих джерел

Яку кількість засобів ППО має ця країна, і які вимоги ставить на тендер

Збройні сили Португалії оголосили тендер на закупівлю зенітно-ракетних комплексів малої дальності. Передбачається, що нові ЗРК мають замінити собою формально наявні в строю португальської армії комплекси малої дальності M48A2E1/A3 (MIM-72) Chaparral, котрі по факту могли бути списані ще кілька років назад.

Португальські військові ставлять вимоги, що нові системи ППО мають знищувати повітряні цілі на дистанції не менше 5 кілометрів, на висоті до 4 кілометрів, і повинні мати опцію працювати разом із ПЗРК. Про це пише польський портал Defence24.

Читайте також: Відсутність допомоги для України від США вже б'є по ОПК країни: спершу по виробництву боєприпасів
MIM-72 Chaparral, фото ілюстративне

На участь в цьому тендері подалось одразу шість компаній з різних країн – німецька Diehl Defense, турецькі Aselsan та Roketsan, польська PT-Radwar SA , французька MBDA France і Thales Group. І це в чомусь цікавий парадокс, бо вартість тендеру складає всього 40 мільйонів євро, Португалія хоче купити лише три ЗРК малої дальності та один радар до них.

Як уточнюють автори Defence24, польська PT-Radwar SA є виробником системи малої дальності Poprad, котра за своїми характеристиками вцілому підходить під вимоги тендеру: оснащена ракетами від ПЗРК Piorun, має дальність ураження повітряних цілей до 6,5 кілометрів та висоту ураження до 4 кілометрів, та може збивати літаки, гелікоптери, безпілотники та інші засоби повітряного нападу.

На даний момент було виготовлено всього 79 систем Poprad, із котрих 77 були поставлені у Військо Польське. Так виходить, що якщо Португалія зупинить свій вибір на польському комплексі, це буде перший експортний контракт для Poprad.

Тут варто відзначити, що на даний момент Португалія по суті майже не має наземних засобів ППО. Довідник The Military Balance 2023 пише про начебто наявність в португальської армії 20 ЗРК малої дальності M48 Chapparal та певної кількості FIM-92 Stinger, але як було вже вказано вище, ймовірно португальські Chapparal були по факту списані.

Таким чином виходить, що Португалія як країна НАТО для забезпечення своєї протиповітряної оборони має в своєму розпорядженні хіба що 30 винищувачів F-16.

Навчально-бойовий F-16BM ВПС Португалії, ілюстративне фото від Laurent ERRERA
Читайте також: Хоч рашисти визнали, що Т-14 "Армата" не для війни, план по виробництву все рівно дають