xcounter
#

Польське військо нарешті закупить перші машини для заміни БМП-1 - у серпні мають стартувати перемовини

5271
БМП Borsuk, фото - Leszek Chemperek / CO MON
БМП Borsuk, фото - Leszek Chemperek / CO MON

Польська програма Borsuk стартувала ще у жовтні 2014 року, перший демонстратор технологій показали у 2017

На початку 2023 року стало відомо, що Польща у рамках своєї масштабної програми щодо заміни радянських копій БМП-1 зрештою підписала рамкову угоду на серійне виробництво вітчизняних бойових машин піхоти проєкту Borsuk - йшлося про 1400 машин у різних модифікаціях - від безпосередньо БМП (близько тисячі машин) і ще 400 у версіях розвідувальної, командирської, медично-евакуаційної, БРЕМ та машини РХБЗ на декілька десятків мільярдів злотих.

Угода була підписана між польскою агенцією з озброєнь та Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) і Huta Stalowa Wola (HSW). Водночас, як зараз повідомляє видання Defence24.pl, за неофіційною інформацією наступного місяця, у серпні, мають стартувати перемовини щодо першого вже виконавчого контракту на бронемашини Borsuk.

Читайте також: Польща хоче 155-мм керовані снаряди до САУ Krab та K9, один з варіантів - розробка на базі українського "Квітника"

Деталей зі зрозумілих причин поки що небагато - відомо, що у рамках угоди йтиметься про перші 159 бойових машин піхоти, з яких низка машин буде призначена для навчальних підрозділів.

Щодо ймовірних темпів виробництва, то можна згадати, що ще у 2022 році відповідно до заяв PGZ припускалося, що у перший рік цей показник може сягати 58 машин, у другий та наступні роки - 116. Таким чином, за умови виконання рамкової угоди на 1400 машин програма може бути виконана орієнтовно за 13 років.

За раніше озвученими планами, поставки перших БМП були заплановані на 2024 рік, у 2026 році мали б стартувати постачання інших модифікацій, а загалом вся програма мала бути виконана до 2035 року, але не виключено, що строки можуть бути перенесені.

Також можна згадати, що раніше цього року повідомлялося про "технологічну проблему", що виникла у рамках програми Borsuk, але відзначалося, що її вдасться швидко усунути і що реальний контракт на виробництво може бути підписаний не пізніше листопада цього року.

Нагадаємо, що програма Borsuk у Польщі стартувала ще у 2014 році, у 2017 на виставці MSPO показали перший демонстратор технологій. У 2018 прототип проходив перший етап заводських випробувань, у 2022 було замовлено будівництво чотирьох додаткових прототипів.

Раніше Defense Express розповідав, що у Польщі на порожньому місці "забуксував" проєкт зі створенням нової важкої БМП CBWP.

Читайте також: Чому у НАТО "повторно" ввели в експлуатацію комплекс ПРО у Польщі