xcounter
#

Польща за п’ять років виробила більше 70 самохідних мінометів Rak

1343
Ротний комплект машин налічує вісім мінометів та чотири машини управління вогнем
Ротний комплект машин налічує вісім мінометів та чотири машини управління вогнем

Польське військо почало отримувати машини у квітні 2016 року, на даний момент відбулась поставка уже дев’яти ротних комплектів цих самохідних мінометів

Польська оборонна компанія Hutа Stalowa Wola поставила уже третій ротний комплект самохідних 120-мм мінометів Rak для 12-ої механізованої бригаді армії Польщі. Про це пише портал Defence24.

Видання зазначає, що ротний комплект самохідних мінометів включає в себе вісім САУ та чотири машини управління вогнем. Перший ротний комплект 12 механізована бригада польського війська отримала у жовтні 2017 року, другий – у жовтні 2019 року.

Читайте також: Польська армія готувалась до війни проти РФ: які проблеми викрили навчання Dragon-21
Ротний комплект таких машин коштує 700 мільйонів злотих, або ж близько 4 мільярдів гривень в перерахунку на нашу національну валюту

Тобто, виходить, що ця 12 бригада отримувала по роті самохідних мінометів раз у два роки. І це був своєрідний рекорд, бо загалом за минулі 5 років польське військо отримало тільки дев’ять ротних комплектів або ж 72 САУ Rak.

У квітні 2016 року компанія Hutа Stalowa Wola отримала перший контракт на поставку восьми ротних комплектів самохідних мінометів "Рак".

Польові стрільби самохідних мінометів Rak

У жовтні 2019 року Міноборони Польщі дало замовлення на ще два ротні комплекти таких САУ, а в травні 2020 року – ще на п’ять ротних комплектів, кожен із яких коштував по 700 мільйонів злотих (або еквівалент близько 4 мільярдів гривень).

Таким чином, до 2024 року польська армія має отримати загалом 120 самохідних мінометів Rak та 60 машин управління вогнем до них, і таким чином – суттєво посилити можливості своєї артилерії.

AWA - машина-транспортер боєприпасів для самохідних мінометів Rak

За окремим контрактом Міноборони Польщі замовило поставку допоміжних машин, котрі мають забезпечувати дії самохідних мінометів Rak: кожна рота таких САУ мають отримати по три машини доставки боєприпасів (AWA), по одній ремонтній машині (AWRU) та по дві машини артилерійської розвідки AWR на базі бронемашини Rosomak.

У наступні два роки має відбутись поставка усього набору таких допоміжних машин для дев’яти рот "Раків", що уже служать в складі польського війська.

AWR - машина артилерійської розвідки, рота САУ Rak повинна мати по одній такій машині
Читайте також: Польщі знадобиться шість років, щоб поставити на бойове чергування першу батарею ЗРК Patriot