xcounter
#

Польща підготує для ЗСУ бригаду, що матиме до 40 танків Т-72 та до 100 машин БМП-1 - ЗМІ

16199
Польські БМП-1, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські БМП-1, ілюстративне фото з відкритих джерел

І цей пакет нової допомоги – на порядок більше, аніж можна було зараз очікувати від Варшави

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що його країна готує до передачі для ЗСУ чергову партію танків Т-72 і партію бойових машин піхоти БМП-1. Скоріш за все, у цьому "транші" Польща передасть бригадний комплект техніки, тобто до 40 танків Т-72 і до 100 одиниць БМП-1. Про це йдеться в публікації порталу Defence24.

В своїх оцінках аналітики польського видання виходили із того, що «на полях» зустрічі у форматі «Рамштайн» Блащак також заявив про намір Польщі підготувати персонал на танкову бригаду для ЗСУ. І тут, як можемо розуміти, мова була все ж не про танки Leopard 2. Окрім того, заявлений діапазон до 40 танків Т-72 і до 100 одиниць БМП-1 приблизно відповідає тому залишку "зайвої" радянської техніки, яка досі лишалась в розпорядженні Війська Польського. Тим більш, що тут Блащак наголосив на тому, що якраз цю майбутню поставку Т-72 і БМП-1 для України Польща зможе компенсувати самотужки.

Читайте також: Щоб дати Україні С-60 та 70 тисяч снарядів до них, Польща використає запаси своїх ВМС
Польський Т-72, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори Defence24 також звертають увагу на те, що під час укладання "Таллінської декларації" 19 січня 2022 року Польща пообіцяла підготувати для Збройних Сил України два механізовані батальйони на 42 бронемашини. На їх думку, ця допомога не буде постачатися окремо, а буде надана в рамках заявленого вище бригадного комплекту для ЗСУ.

Від Defense Express додамо, що незалежно від кількості фактично поставленої бронетехніки для ЗСУ, навіть така допомога від Польщі буде на порядок більшою, аніж варто було б зараз очікувати.

Варшава відмовилась від своєї попередньої оборонної стратегії, в рамках якої у випадку війни з РФ польська армія мала відступити аж за Віслу і там закріпитись на нових позиціях, бо Польща не хоче "нової Бучі" на своїй землі. Відповідно, поляки почали прискорено формувати нові механізовані та піхотні частини. І тут їм тепер кожна машина буквально "на вагу золота".

Польська БМП-1 та Bradley армії США під час спільних навчань, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Швейцарія віддала Німеччині своїх 50 копій Leopard 2, і ці танки теж би могли посилити ЗСУ