xcounter
#

Поляків не влаштовує Т-72 і Т-55, коли вони шукають танки на 120 самохідних мостів

25573
Самохідний міст MG-20 на шасі Т-72 польської армії, фото - Defence24
Самохідний міст MG-20 на шасі Т-72 польської армії, фото - Defence24

Той момент, коли польські планувальники намагаються узгодити амбіції та реальні можливості

Агентство з озброєнь Міноборони Польщі почало «попередні ринкові консультації» із місцевою оборонною промисловістю по темі можливого придбання аж 120 самохідних мостів на гусеничному шасі під танки K2PL та M1 Abrams в строю Війська Польського.

Умови цих консультацій передбачають, що поставка цих машин має відбутись протягом 2026-2035 років, і ці 120 самохідних мостів мають бути використані не тільки для комплектування нових частин, але й також для заміни уже наявних зразків – мостоукладачів Biber на базі Leopard 1, та самохідні мости BLG-67M2 на шасі Т-55.

Читайте також: У Польщі не знайшлось кому ремонтувати САУ Krab та самохідні міномети Rak
Самохідний міст BLG-67M2 на шасі Т-55 польської армії, фото - st. szer. Adrian Jórski, st. chor. sztab. Mariusz Kraśnicki

Як далі розгортає в своїй публікації портал Defence24, Агентство з озброєнь польського Міноборони шукає шасі під самохідні мости MG-20, під які зараз у Війську Польському використовуються Т-72.

В теорії, простіше всього було би просто взяти шасі від тих "лінійних" Т-72, які поступово списуватимуться по мірі надходження M1 Abrams та K2PL. Але, як далі бідкаються поляки, ті самі Т-72 є уже фізично застарілими, тому мовляв треба шукати новіші шасі, які прослужать довше.

Доволі показово, що Міноборони Польщі в даному випадку не влаштовує варіант просто замовити необхідні шасі закордоном, натомість в переліку можливих умов вони ставлять заодно пункт про локалізацію виробництва та обслуговування машин на потужностях польського ОПК.

Biber, фото ілюстративне

На даний момент польське оборонне відомство не заявляє публічно бажані типи шасі, лише заявляє окремі вимоги – бронезахист на рівні V за стандартом STANAG 4569, установка датчика лазерного опромінення Obra-3, "широкий логістичний та навчальний пакет".

Однак тут доволі показовим виглядає перелік компаній-учасниць цих ринкових консультацій - Rheinmetall Polska, Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne SA, OBRUM та Hyundai Rotem. На тлі чого автори Defence24 не виключають, що базою під майбутні самохідні мости для польської армії може стати той же K2PL.

Самохідний міст MG-20 на шасі Т-72 польської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Поляки вирішили не виключати, що могли передати Україні С-200