xcounter
#

Побачити ворога першим: військову техніку ЗСУ почали оснащувати вітчизняною тепловізійною системою нічного керування Atri Tinds

9349
Тепловізійна система нічного керування Atri Tinds на СБА "Новатор"
Тепловізійна система нічного керування Atri Tinds на СБА "Новатор"

Нова українська система була розроблена приватною компанією НВО "Небо України"

Основним завданням системи Atri Tinds є надання можливості керувати технікою без демаскування в умовах обмеженої оглядовості.

Завдяки тепловізійній камері, яка передає зображення на монітор водію транспортного засобу, військова техніка може рухатися в повній темряві (або за інших умов як то туман, злива чи велика задимленість) з виключеними фарами та підсвіткою, що суттєво ускладнює можливість візуального виявлення та спостереження за такою технікою.

Читайте також: Командування морської піхоти хоче на озброєння "Богдану" та "Вербу"
БРДМ-2Л1
Компоненти тепловізійної системи нічного керування Atri Tinds всередині БРДМ-2Л1

Інша функція тепловізору – можливість в умовах обмеженої оглядовості самому побачити противника, без власного демаскування, що доречно під час військових патрульних операцій, як то пошук та знешкодження ворожих ДРГ тощо.

Варто відзначити, що розробка НВО "Небо України" вже перевірена українськими військовими та стоїть на озброєнні Збройних сил України.

"На сьогодні система Atri Tinds вже пройшла визначальні відомчі випробування й прийнята на озброєння Наказом Міністра оборони України Андрія Тарана № 139 (від 28 квітня 2020 року)", - повідомив Defense Express голова правління корпорації "Науково - виробниче об'єднання "Небо України" Тарас Венгер.

Atri
Наказ щодо прийняття на озброєння ЗСУ системи Atri Tinds

Крім того, Atri Tinds системно оснащується чималий парк різної військової техніки ЗСУ.

Atri
Опис тепловізійної системи нічного керування Atri Tinds

"Наразі система встановлюється на бойові розвідувально-дозорні машини БРДМ-2Л1 (модернізовані на МБТЗ версії радянської машини). Також цією системою оснащуються СБА "Варта" та "Новатор" (від КВП "Українська бронетехніка")", - розповів Тарас Венгер.

БРДМ-2Л1
Модернізований на Миколаївському бронетанковому заводі БРДМ-2Л1 оснащений Atri Tinds

Окремо він зауважив, що ця українська система проходила державні випробування у складі ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун" й стоїть на машинах берегової версії.

Крім того, Начальником сил логістики ЗСУ прийняте рішення встановлювати тепловізійну систему нічного керування на практично всі види комплексів ЗРК ЗСУ.

Atri
Опис тепловізійної системи нічного керування Atri Tinds

"Вже починаємо ставити систему на зенітно-ракетний комплекс "Бук-М1", "Оса-АКМ", "Тунгуска", С-300ПС й С-300В1, а також на "Тор", - відзначив голова правління НВО "Небо України".

ЗРК
Atri Tinds планують оснастити практично всі комплекси ЗРК, що стоять на озброєнні ЗСУ

Також, за його словами, наразі розглядаються пропозиції щодо оснащення вітчизняною системою бронемашин "Козак-2М1" (виробництва НВО "Практика"), БТР-4Е (від ДП ХКБМ) та на БТР-80.

БРДМ-2Л1
Компоненти тепловізійної системи нічного керування Atri Tinds на БРДМ-2Л1

В стандартній комплектації в Atri Tinds входить невелика тепловізійна камера переднього огляду ATRI-TIC, дисплей механіка-водія AD-LCD/7, блок комутації BCU-1 та блок управління системою. Додатково система може бути оснащена тепловізорами бокового та заднього огляду, денною камерою, додатковим монітором, системою очищення камер та модулем запису відеозображення з камер, що входять в склад системи.

Atri
Компоненти тепловізійної системи нічного керування Atri Tinds

Завдяки додатковому магнітному кронштейну камери, що входять до складу комплексу Atri Tinds при потребі можуть бути легко встановлені на будь-який транспортний засіб протягом 5 хвилин.

Читайте також: Замінити китайське на своє: на оборонних підприємствах України розвивають виробництво власної мікроелектроніки (фото)