xcounter
#

Південна Корея робить надводну балістичну ракету, це оригінально

5217
Запуск південнокорейської балістичної ракети Hyunmoo-IV, фото з відкритих джерел
Запуск південнокорейської балістичної ракети Hyunmoo-IV, фото з відкритих джерел

Під які носії проектується ця ракета, і коли має піти в серійне виробництво

Південна Корея запустила програму розробки балістичної ракети надводного базування під позначенням Hyunmoo-IV-2. Рішення було ухвалено 22 березня 2024 року під час 160-го засідання комітету з просування оборонної програми.

Роботи по цій ракеті вестиме Агентство оборонного розвитку (ADD) Південної Кореї, для прискорення робіт передбачається пропустити "дослідницький" етап, а натомість перейти одразу до етапу розробки системи. Проектування має завершитись до 2028 року, загальні затрати мають скласти еквівалент 176 мільйонів доларів. Про це пише портал Naval News.

Читайте також: ​Путін демонструє ілюзію, що Росія залишається великою морською державою, але це не правда
Перспективний "плавучий арсенал", або ж Joint Strike Ship, під який зокрема проектується перспективна ракета, зображення Naval News

Цікаво, що південнокорейські планувальники уже собі розписали, що серійне виробництво балістичної ракети надводного базування має початись в 2028 або 2029 роках, завершитись воно має в 2036 році, а затрати на безпосереднє виробництво цих балістичних ракет мають скласти еквівалент в 506 мільйонів доларів. Кількість запланованих до виробництва ракет поки що не розкривається.

На даний момент передбачається, що перспективна балістична ракета надводного базування Hyunmoo-IV-2 буде створена на базі балістичної ракети для підводних човнів Hyunmoo-IV, матиме дальність пуску орієнтовно 800 кілометрів, та призначатиметься для ураження критично важливої інфраструктури Північної Кореї. Для цього ця ракета матиме проникаючу БЧ, та матиме високу стійкість до різних засобів протидії.

Один із есмінців проекту KDX-III Batch-II в строю ВМС Південної Кореї, фото з відкритих джерел

Концепція із розміщенням саме на надводних кораблях передбачена для того, щоб вивести ці ракети з-під можливого превентивного удару КНДР. Тому передбачається, що перспективна балістична ракета надводного базування Hyunmoo-IV-2 призначатиметься одразу для трьох типів надводних носіїв:

  • нові есмінці KDX-III Batch-II, уже наявні в строю ВМС Південної Кореї;
  • перспективні есмінці проекту KDDX для ВМС Південної Кореї;
  • та перспективні кораблі класу "плавучий арсенал", або ж Joint Strike Ship.

Для запуску цієї балістичної ракети передбачається застосовувати перспективну вертикальну пускову установку KVLS-II.

Від Defense Express додамо, що тут Південна Корея пішла на розробку доволі оригінального зразка озброєнь. Бо в історії можна пригадати хіба що один проект балістичної ракети надводного базування Polaris Mk3 зразка початку 1960-х років, який однак не був доведений до кінця.

Читайте також: Китай продав Пакистану розвідувальний корабель Rizvan, який маскується під "транспорт"