xcounter
#

​Путін демонструє ілюзію, що Росія залишається великою морською державою, але це не правда

3858
російський крейсер "Варяг" / Фото з відкритих джерел
російський крейсер "Варяг" / Фото з відкритих джерел

Російські пропагандисти продовжують хизуватися рудиментами часів Холодної війни в умовах нових конфліктів, викликів і загроз в той час як у російського флоту залишилось лише два ракетних крейсери

В Аравійському морі в період з 11 по 15 березня проводились міжнародні військово-морські навчання «Морський пояс безпеки – 2024» за участі Ірану, КНР та Росії. Також на навчання залучаються представники Азербайджану, Пакистану, Казахстану, Індії, ПАР, Оману у якості спостерігачів. Навчання носять, скоріше, політичний та символічний характер, ніж військово-практичний. Крім того, ці навчання пройшли в умовах особливої напруги в регіоні, війни в секторі Газа, обстрілів проіранським рухом Ансар Аллах (хуситами) цивільного судноплавства в Баб-ель-Мандебській протоці.

В Аравійському морі в період з 11 по 15 березня проводились міжнародні військово-морські навчання «Морський пояс безпеки – 2024» за участі Ірану, КНР та Росії. Росіяни залучили флагман Тихоокеанського флоту ракетний крейсер проекту 1164 "Варяг", що введений в стрій в 1989 році...
... в той час як ... а Китай був представлений сучасним есмінецем Type 052D, що був введений в стрій у 2018 році

Китай та Росія направили на навчання 3 та 2 кораблі відповідно. Флот НОАК представлений сучасним есмінцем Типу 052D (введений до строю у 2018 році), фрегатом Типу 054А Ліньї (введений в стрій у 2012 році) та корабель всебічного забезпечення Дунпінху (введений до строю у 2015 році). Росіяни залучили на навчання флагман Тихоокеанського флоту ракетний крейсер проекту 1164 Варяг (введений в стрій у 1989 році) та фрегат Маршал Шапошніков (введений до строю у 1986 році). Загалом залучалося до 20 кораблів, решту складали іранські кораблі та катери різних типів.

Читайте також: РФ вже не ризикує возити через Чорне море озброєння до чи з Сирії й робить гак через Атлантику

У російського флоту залишалось лише два ракетних крейсери – Варяг та Маршал Устінов. Обидва залучались для стримування американської АУГ на початку повномасштабному вторгнення. Тоді ці кораблі були перекинуті до Середземного моря. Третій крейсер, Москва, був знищений українськими ВМС в квітні 2022 року. Ракетні крейсери проекту 1164 мають обмежений функціонал і їх основною спеціалізацією є удар по авіаносним угрупованням ймовірного противника. В той же час, російські пропагандисти продовжують хизуватися рудиментами часів Холодної війни в умовах нових конфліктів, викликів і загроз.

В той же час, навіть партнери росіян на цих навчаннях демонструють набагато більш сучасні морські сили. Іран активно впроваджує стратегію асиметричних бойових дій, розвиває флот підводних на надводних БПЛА, катерів, оснащених протикорабельними ракетами, швидкісних корветів катамаранного типу. Ця стратегія, до речі, є досить актуальною і для України в контексті її майбутньої розбудови Військово-морських сил. Російські виробничі потужності не стануть у порівняння і з Китаєм, який вже обігнав США за кількістю військових кораблів. З 2020 року до ВМФ НОАК введено 8 есмінців Типу 055, які за водотонажністю аналогічні російському крейсеру, але є сучасними та універсальними кораблями. Китай завершує роботу над авіаносцем Фуцзянь, розробленим з нуля, і готовий перейти до будівництва четвертого авіаносця.

Іранський корвет Shahid Soleimani, Defense Express
Іранський корвет Shahid Soleimani / Фото: YJC / AmirMehdi Heydar

Росіяни в той же час можуть хизуватися лише макетами авіаносців та есмінців на різноманітних виставках озброєнь. Їх флот виявився неспроможним виконувати завдання в Чорному морі, кораблі залишаються в своїх бухтах. Власні можливості суднобудовання в РФ вкрай обмежені і залишається лише хизуватись застарілим крейсером та фрегатом часів Холодної війни.

Defense Express раніше писав, що Морські дрони України змогли перерізати важливу лінію РФ. Ми також повідомляли, що ЗСУ вивели з ладу значно більше російських великих кораблів, ніж публічно оголошувалось.

Читайте також: У РФ звільнили командувача військово-морським флотом та призначили Моїсєєва - що про нього відомо