xcounter
#

Пілотований дослідний прототип RZ-500 налітав вже близько 100 годин

7085
Безпілотник RZ-500 розробки ПрАТ "Рамзай" на виставці "Зброя та Безпека-2021" / Фото: Апостроф TV
Безпілотник RZ-500 розробки ПрАТ "Рамзай" на виставці "Зброя та Безпека-2021" / Фото: Апостроф TV

До кінця 2021 року в компанії "Рамзай" розраховують почати льотні випробування кінцевого зразка БПЛА вже в безпілотному ударному варіанті

Триває робота зі створення першого українського ударного безпілотного комплексу гелікоптерного типу RZ-500.

Деякі деталі щодо поточного стану випробувань та подальші плани компанії розкрив в інтерв’ю програмі "Security talks з Валентином Бадраком" директор ПрАТ "Рамзай" Юрій Польовий.

Читайте також: ​Ударний БПЛА-вертоліт RZ-500 від "Рамзай": детально про нового "вбивцю танків"
БПЛА RZ-500
Наразі перший зразок ударного БПЛА стоїть в напіврозібраному стані / Фото: Апостроф TV

"Зараз встановлюємо контрольно-записну апаратуру, новий радіоканал і, якщо все буде нормально, найближчими днями ми перейдемо до наступного етапу льотних випробувань", - зазначив він.

БПЛА RZ-500
БПЛА RZ-500 від ПрАТ "Рамзай" зможе нести до 100 кг озброєння

За словами Юрія Польового, поки у льотних випробуваннях бере участь лише так звана "літаюча лабораторія" - пілотований гелікоптер з аналогічними масою та розмірами, що й у RZ-500. На цьому прототипі тестують всі системи, які працюватимуть вже на безпілотному ударному БПЛА.

БПЛА RZ-500
"Літаюча лабораторія" та прототип RZ-500 в цеху ПрАТ "Рамзай" станом на початок листопада 2021 року / Фото: Апостроф TV

"Наразі ми відпрацьовуємо на літаючому прототипі (він вже налітав 100 годин) інженерні рішення та сумісність встановленого обладнання. До нового року ми намагатимемося підняти машину в (кінцевому) безпілотному варіанті", - повідомив очільник ПрАТ "Рамзай".

БПЛА RZ-500
Наземна антена комплексу RZ-500 забезпечує захищений зв'язок на відстані 60-80 км

При цьому, за підрахунками компанії, для завершення основного циклу випробувань (в тому числі й вогневих) потрібно ще приблизно півтора року.

БПЛА RZ-500
Стабілізована платформа ПрК-Р-21 оснащена трьома телевізійними каналами, тепловізійним каналом, лазерною станцією підсвічування та лазерним далекоміром

Нагадаємо, над RZ-500 розробники працюють вже приблизно два роки. У червні 2021 року безпілотний ударний гелікоптер вперше публічно продемонстрували на виставці "Зброя та Безпека 2021".

БПЛА RZ-500
Ударний БПЛА RZ-500 вперше представили на "Зброя та Безпека-2021"

За даними ПрАТ "Рамзай", RZ-500 зможе літати з крейсерською швидкістю 150-160 км/год на загальну відстань до 450 км й триматися в повітрі близько трьох годин. Радіус дії у межах однієї станції управління становить 60-80 км при практичній стелі до 4 км.

Ударний БПЛА зможе нести до 100 кг бойового навантаження (керованої високоточної зброї або невеликих авіабомб), а за виявлення цілей та наведення боєприпасів (у тому числі й "підсвічування" для інших "не рідних" ракет чи боєприпасів) відповідає сучасний прицільний комплекс ПрК-Р-21.

Читайте також: ACS-3 від Skyeton: крило до крила з Bayraktar TB2 у Повітряних силах України