xcounter
#

Під Москвою вибухом знесло оборонний "Загорський оптико-механічний завод": рашисти бідкаються на піротехніку

5045
Вибух на території "Загорського оптико-механічного заводу"
Вибух на території "Загорського оптико-механічного заводу"

Потужна "бавовна" на "Загорському оптико-механічному заводі" під Москвою вочевидь вивела підприємство з ладу на доволі значний час

Російський "Загорський оптико-механічний завод", який входить до структури "Ростеха" та займається виготовленням та розробкою оптичних приладів, зокрема й військового призначення, скоріш за все, припинив своє функціонування на невизначений час.

Причиною став надпотужний вибух на його території невідомого походження, у результаті якого шибки вилітали на відстані кілометра від епіцентру. Враховуючи розмір хмари після вибуху, то можливо говорити про дійсно потужну одночасну детонацію.

Читайте також: Ворог використовує на полі бою саморобні системи, які запускають 324-мм ракети "кудись в ту сторону"

На момент публікації кількість постраждалих вимірювалось у десятках та постійно зростала, була оголошена евакуація самого заводу.

Але головне питання - що саме стало причиною вибуху залишається під питанням. Й вочевидь варіант із дроном-камікадзе не підходить з огляду на величезний вибух та його наслідки.

У РФ поки широкого поширення набуває версія того, що вибухнув склад піротехніки компанії "Пиро-Росс", яка орендує приміщення на території заводу. Але це підприємство 2 квітня 2023 року було визнано банкротом, а сам процес розпочався ще у січні 2022 року.

За даними російського реєстру судових справ у ролі відповідача підприємство судилось та судиться по 92 справам на загальну суму у 460 млн рублів (4,74 млн доларів), остання справа на 194 млн рублів (2 млн доларів) зараз розглядається у суді, при цьому позивачем є міноборони РФ.

Але справа в тому, що "Пиро-Росс" мала цілий ряд ліцензій, які виходили за межі створення піротехніки. Наприклад, ліцензія № Л008-00102-77/00345260 від 7.04.2014 року: "розробка, виробництво, випробування, встановлення, монтаж, технічне обслуговування, ремонт, утилізація та реалізація озброєння та військової техніки, розробка, виробництво, випробування, зберігання, реалізація та утилізація боєприпасів".

У будь-якому випадку вибух, який завдав таких руйнувань відбувся на території оборонного підприємства, яке виготовляє оптику, системи прицілювання, тепловізори тощо. Й точний перелік саме військової продукції не публічний. І мова йде про прецизійну продукцію, яка вимагає високоточного обладнання, працездатність якого, як і стану вже готової продукції зараз під величезним питанням.

Читайте також: Півсотні "золотих" бельгійських Leopard 1 для України викупив Rheinmetall: але майже половина з них піде на запчастини