xcounter
#

Перший за 38 років похід авіаносної групи британського флоту завершився, кораблі повернулись на бази

6121
Британський авіаносець HMS Queen Elizabeth заходить в Портсмут, фото з відкритих джерел
Британський авіаносець HMS Queen Elizabeth заходить в Портсмут, фото з відкритих джерел

На черзі – ремонт усіх кораблів АУГ та вдосконалення методів боротьби проти російського ВМФ в Середземному морі

Прес-служба Королівських ВМС Великої Британії сповістила, що на базу в Портсмут повернулись усі кораблі авіаносної ударної групи CSG21 на чолі авіаносцем HMS Queen Elizabeth.

Таким чином, перший за 38 років "глобальний похід" британських ВМС, що тривав 7 місяців, успішно завершився. Про це пише портал UK Defence Journal.

Читайте також: Велика Британія наздоганяє часи "Холодної війни" та з відставанням на роки відроджує протиповітряну оборону
Один із фрегатів британської АУГ заходить в Портсмут, фото з відкритих джерел

Британські військові офіційно заявляють, що їх АУГ CSG21 пройшла сумарно 500 тисяч морських миль та відвідала 44 країни. Літаки та гвинтокрили на борту кораблів британської АУГ, зокрема винищувачі F-35B, сумарно налітали 4000 льотних годин. Один із британських F-35B було втрачено під час польотів в Середземному морі на завершальному етапі походу британської CSG21.

По даним з відкритих джерел, перед заходом у Портсмут усі літаки та гвинтокрили з кораблів британської АУГ, зокрема із авіаносця HMS Queen Elizabeth, перелетіли на берегові аеродроми. Це може означати, що після тривалого семимісячного походу британці планують поставити кораблі своєї авіаносної ударної групи на тривалий ремонт.

Морські гвинтокрили Wildcat, які базувались на кораблях CSG21 та уже приземлились на берегових аеродромах, фото з відкритих джерел

Тим більш, що під час "глобального походу" CSG21 було одразу декілька епізодів поломок силових установок на британських бойових кораблях, ремонт доводилось виконувати буквально в "польових" умовах.

Тим більш, влітку 2021 стало відомо, що наприклад із шести есмінців Type 45 в строю ВМС Великої Британії боєздатним виявився лише один – HMS Defender, який входив до складу британської АУГ CSG21.

Під час "глобального походу" британцям довелось ставити на ремонт силової установки зокрема свій есмінець HMS Diamond, фото з відкритих джерел

Під час свого походу британська авіаносна ескадра на чолі з HMS Queen Elizabeth як мінімум двічі стикались із протидією ВМФ та бойової авіації РФ, що базується на аеродромах та портах Сирії.

Тому цілком можливо, що наступні декілька місяців військові моряки Великої Британії витратять також на вдосконалення своїх методів протидії російському ВМФ в Середземному морі.

Британський авіаносець HMS Queen Elizabeth перед заходом в Портсмут, фото з відкритих джерел
Читайте також: Кремль виводить на дуель з "Нептуном" свій модернізований протикорабельний "Бал"