xcounter
#

Парламент підтримав законопроект про реформу "Укроборонпрому": які зміни будуть до другого читання

1353
Реформа концерну перезріла - у 2020 році "Укроборонпром" передав до війська 3950 одиниць озброєння та військової техніки, і це - найгірший результат за останні декілька років
Реформа концерну перезріла - у 2020 році "Укроборонпром" передав до війська 3950 одиниць озброєння та військової техніки, і це - найгірший результат за останні декілька років

У першому читанні "за" цей документ проголосувало 227 народних депутатів, законопроект має неузгодженості, які потрібно виправляти

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект №3822 "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності". "За" проголосувало 227 народних депутатів.

Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Читайте також: Частка приватних компаній у ДОЗ-2020 склала 54%: які підприємства отримали найбільше замовлень

Ухвалений у першому читанні законопроект передбачає запуск реформи структури "Укроборонпрому" в три етапи:

  • передачу між учасниками-підприємствами за спрощеною процедурою майна та інших ресурсів;
  • вивільнення обтяженого майна учасників Концерну та господарських товариств, управління корпоративними правами держави щодо яких передано Концерну, (у т.ч. у процедурі банкрутства) для можливості його переміщення до учасників Концерну, які будуть реорганізовані у господарські товариства на другому етапі;
  • і лише на третьому етапі – передача до Фонду держмайна на приватизацію тих підприємств "Укроборонпрому", які втратили своє значення для обороноздатності країни.

За час існування "Укроборонпрому" частина оборонних підприємств "вмерла" остаточно

При цьому сам "Укроборонпром" як юридичну особу мають перетворити на акціонерне товариство, де 100% акцій володітиме держава в особі Кабміну, а безпосереднє управління, у тому числі призначення членів Наглядової Ради, виконуватиме Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.

Водночас, цей документ містить тези, які не стикуються із попередніми заявами керівництва самого "Укроборонпрому", а також – Мінстратегпрому. Зокрема, за словами очільника концерну Юрія Гусєва, "Укроборонпром" як єдина структура має бути ліквідований протягом поточного року. Водночас, законопроект передбачає, що члени Наглядової Ради "Укроборонпрому" призначатимуться на свої посади на три роки за строковими договорами.

Секретар РНБО Олексій Данілов та очільник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв під час відвідин ДККБ "Луч"

Також законопроект №3822 передбачає, що акціонерне товариство – наступник "Укроборонпрому" володітиме частками в статутному капіталі майбутніх галузевих оборонних холдингів. Тобто, видозмінений "Укроборонпром" все рівно лишатиметься "посередником" між галузевими оборонними холдингами та профільним Мінстратегпромом.

Врешті, голосування у Верховній Раді за законопроект №3822 відбулось раніше наміченого засідання РНБО на чолі із Президентом, під час якого мали би якраз погодити усі аспекти стратегії реформування українського ОПК.

За планом частина підприємств перейде у аерокосмічний холдинг, зокрема ДП "Антонов"

Коли має відбутись друге читання законопроекту №3822 – наразі невідомо. Але лишається сподіватись, що до цього часу будуть виправлені усі неузгодженості в тексті цього документу.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Defence Express, Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради України, яке проводить аналіз всіх законопроектів на предмет ризиків, дало наступний висновок по змісту законопроекту №3822 у його нинішньому вигляді.

"Запропонований у проекті механізм реформування ДК "Укроборонпром"... може створити передумови для зростання непрозорості у фінансовій та виробничій діяльності реформованих суб’єктів господарювання, що може призвести до втрати належного контролю держави за їх діяльністю з відповідними негативними наслідками для обороноздатності України", - говориться у висновку, який опублікований на сайті Верховної Ради.

Хоча мета реформи "Укроборонпрому" - якраз посилити боєздатність українського війська, та забезпечити ЗСУ новітньою технікою
Читайте також: Головні тези нового очільника "Укроборонпрому": ліквідація концерну, оцінка ефективності старої команди "реформаторів" та доля ДОЗ