xcounter
#

Орбітальна група РФ налічує 160 космічних апаратів, своїх в України поки нема

1008
Зображення супутника радіолокаційної розвідки 14Ф139 "Піон-НКС" космічного комплексу морської розвідки й цілевказівки РФ 14К159 "Ліана"
Зображення супутника радіолокаційної розвідки 14Ф139 "Піон-НКС" космічного комплексу морської розвідки й цілевказівки РФ 14К159 "Ліана"

Бодай якось змінити таку ситуацію має законопроект "Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки", який має схвалити парламент

Поки в Україні лише збираються почати розгляд нової космічної програми в парламенті та сподіваються на створення власного угрупування супутників, у РФ воно вже давно створене й постійно вдосконалюється.

Орбітальне угруповання РФ на сьогодні складається з понад 160 космічних апаратів й розгорнуто в повному складі. При цьому воно активно переоснащується на нові космічні апарати зі збільшеним терміном активного існування. Про це повідомив російським ЗМІ начальник штабу Головного випробувального космічного центру (ДІКЦ) імені Г.С. Титова полковник Роман Вінокуров.

Читайте також: Через дії США та України космічна індустрія РФ може втратити $140-180 млн річного прибутку
супутник РФ
Проспект із зображенням російських супутників космічного комплексу морської розвідки й цілевказівки 14К159 "Ліана"

"Орбітальне угруповання складається з космічних апаратів зв'язку, навігації, топогеодезичного і метеорологічного призначення, дистанційного зондування Землі та моніторингу стану на її поверхні, наукового і соціально-економічного призначення", - відзначив Вінокуров.

Модель російського супутника зв'язку військового призначення Благовест
Модель російського супутника зв'язку військового призначення "Благовест"

За його словами, "на окрему увагу заслуговують космічні апарати, що функціонують на геостаціонарній орбіті, які призначені для організації безперервного й глобального зв'язку".

Своєю чергою, нещодавно Уряд України схвалило проект національної космічної програми, який підготував Мінстратегпром спільно з ДКАУ. Важливо, щоб новий Закон прийняв український парламент, аби була можливість забезпечити фінансування програми за бюджетом 2022 року.

космос РФ
Головний випробувальний Космічний Центр імені Г.С.Тітова Космічного командування Військ ВКО РФ

Також Україна в кінці цього року планує запустити на орбіту перший супутник дистанційного зондування "Січ-2-30", який має порівняно невеликі здібності з огляду на можливість спостереження й ідентифікації цілей у військовій сфері (власне його призначення - загалом науково-цивільне спостреження).

Січ-2-30
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-30"

Водночас, в новій космічній програмі закладено фінансування розробки набагато більш потужних супутників. Але робота з їх створення почнеться лише після виділення необхідного фінансування, що знову ж таки буде можливим після прийняття Закону Верховною Радою.

супутники Січ
За новою програмою українські супутники високої та надвисокої просторової розрізненості можуть бути розроблені й виготовлені приватними компаніями

Нагадаємо, проект нової програми передбачає (за попередніми планами) створення й виведення на орбіту до 2025 року українського угрупування з семи супутників дистанційного зондування Землі. Це дозволить (окрім допомоги у розв'язання питань з економічної безпеки, використанню копалин та інших природних ресурсів, запобіганню або ранньому виявленню різних катастроф тощо) за потреби використати ці космічні апарати й у сфері безпеки та оборони нашої країни.

Либідь
Рендер першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь"

Варто також зауважити, що питання виведення на орбіту власного супутника зв’язку й досі не розв’язане.

Читайте також: КБ "Південне, "Південмаш", "Комунар" та "Київприлад" стануть акціонерними товариствами