xcounter
#

Через дії США та України космічна індустрія РФ може втратити $140-180 млн річного прибутку

5813
Російський рідинний ракетний двигун замкнутої схеми РД-180 виробництва "Енергомаш"
Російський рідинний ракетний двигун замкнутої схеми РД-180 виробництва "Енергомаш"

Американська компанія United Launch Alliance вже відмовилась від закупівлі російських ракетних двигунів РД-180. Ще більші втрати можуть виникнути при імпортозаміщенні двигунів РД-181 Україною

США більше не будуть купувати у РФ двигуни РД-180 для одноразових двоступеневих ракет-носіїв Atlas V. Продаж цих ракет також зупинена.

"На цьому все. Всі вони (ракети-носії) продані", - заявив виконавчий директор компанії United Launch Alliance (ULA) Торі Бруно в інтерв’ю виданню The Verge.

Читайте також: ДКАУ розкрило причину вибуху ракети Alpha компанії Firefly Aerospace

РН Atlas V повністю виведуть з експлуатації до середини 2020-х років, перед цим ULA, альянс корпорацій Boeing і Lockheed Martin, запланував ще 29 запусків. Решта пусків будуть проведені в інтересах Міноборони США, NASA, Amazon та інших неназваних комерційних замовників.

Atlas V
Ракета-носій Atlas V виробництва компанії United Launch Alliance

"Три або чотири двигуни РД-180 зараз встановлені на ракетах Atlas V для майбутніх місій, ще частина знаходиться на складі. Ми завчасно закупили РД-180, так що я можу припинити ці відносини (з Росією) і не залежати (від неї), як просив нас Конгрес", - пояснив Торі Бруно.

Варто відзначити, що всього США з 1997 року купили 122 двигуни РД-180. Останні шість одиниць американська сторона придбала у квітні ц.р.

РН Atlas V двигуни РД-180
За понад 20 років США закупило для першого ступеня РН Atlas V 122 двигуни РД-180

Замість ракет з російськими двигунами ULA буде використовувати для місій Пентагону дешевші Vulcan Centaur з двигунами BE-4, які розробляє місцева компанія Blue Origin. Ще у вересні 2018 року Blue Origin домовилася про постачання двигуна BE-4 підряднику NASA. За повідомленням The Verge, постачання перших готових до польотів двигунів очікуються до кінця 2021 року.

BE-4
Ракетний двигун виробництва Blue Origin’s - BE-4 / Фото: Jeff Bezos

Варто додати, що перший заступник гендиректора "Роскосмосу" з економіки та фінансів Максим Овчинников у квітні ц.р. повідомив, що продаж в США двигунів РД-180/РД-181 становила близько третини загальної виручки підприємства. Без неї "Енергомаш" втратить близько $140-180 млн (10 - 13 млрд рублів) річного прибутку.

"Зрозуміло, що це для "Енергомашу" буде досить знакова втрата в економіці", - відзначив Максим Овчинников.

РД-180
За понад 20 років експлуатації США закупили в РФ 122 ракетні двигуни РД-180

Інформації щодо відмови від інших російських ракетних двигунів – РД-181, які використовуються в РН середнього класу Antares поки не оприлюднювалось. З чого очільник "Роскосомосу" Дмитрій Рогозін вже встигнув зробити майже "перемогу".

"Вони купили все (РД-180), що вони хотіли. У них 29 двигунів лежить проданих нами ... Але ми ж поставляємо не тільки РД-180, ми ж поставляємо ще і РД-181. І США вкрай зацікавлені в продовженні постачань", - заявив одіозний глава державної корпорації по косміічній діяльності РФ в ефірі пропагандистського каналу "Соловьев Live", коментуючи ситуацію з відмовою від російських двигунів компанії ULA.

Antares
Черговий перший ступень Antares виготовлений на ДП "Південмаш" відправляється до США

Однак ці плани, за певних умов, можуть перекреслити вже українські підприємства. Так, ще понад рік тому колишній глава ДКАУ Володимир Усов повідомляв, що наразі вже існують певні напрацювання, щоб замінити РД-181 російського виробництва українським аналогом. Тим більш, що окрім двигуна, практично весь перший ступінь РН Antares виготовляється в Україні.

Antares
Старт 15 ракети-носія Antares у серпні 2021 року / Фото: NASA

"Якщо українським керівництвом буде прийнято відповідне політичне рішення, ми змогли б вибити російські компанії з проекту Antares, як мінімум. Ми вже дали альтернативну пропозицію, яке на 30% дешевше того, що пропонують росіяни американцям", - повідомив колишній глава ДКАУ в інтерв’ю виданню "Лівий берег".

РН Antares
Голова ДКАУ Володимир Тафтай на перемовинах з заступником керівника компанії Northrop Grumman (виробник Antares) з питань космічних пускових програм Куртом Еберлі 30 серпня 2021 року

Власне при такому перебігу подій, космічна індустрія РФ не просто б втратила значну кількість грошей. "Енергомаш" був би вимушений закрити одразу дві лінії з виготовлення серійних двигунів, які, поки їх виготовляють для США, при доопрацюванні можуть бути використані на інших ракетах. А ось після закриття лінії з виробництва вони вже навряд чи комусь будуть потрібні.

Читайте також: "Південмаш" відвантажив в США габаритно-стикувальний макет першого ступеню нової ракети-носія середнього класу (відео)