xcounter
#

Чергова ракета-носій Antares успішно вивела на орбіту Землі вантажний корабель Cygnus (фото)

1220
Старт ракети-носія Antares у серпні 2021 року / Фото: NASA
Старт ракети-носія Antares у серпні 2021 року / Фото: NASA

Основну конструкцію першого ступеня американської двоступеневої ракети-носія розробило КБ "Південне" та виготовило ДП "Південмаш"

О 01 годині 01 хвилині за київським часом, 11 серпня 2021 року, із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) відбувся другий у цьому році пуск ракети-носія середнього класу "Антарес" (Antares).

Як повідомила прес-служба Державного підприємства "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля", РН вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, на борту якого 3724 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції.

Читайте також: Україна впродовж п’яти років може отримати космічне угруповання з трьох супутників
Старт ракети-носія Antares у серпні 2021 року
Старт ракети-носія Antares у серпні 2021 року / Фото: NASA

Нагадаємо, американська ракета виробництва Northrop Grumman складається з двох ступенів, основну конструкцію першого з них розробило КБ "Південне" й виготовило Державне підприємство "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова" у кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС", "Київприлад", "Хартрон-ЮКОМ", "ЧеЗаРа", "РАПІД" тощо.

15 РН Antares
15 РН Antares успішно стартував 11 серпня 2021 року / Фото: NASA

Відзначається, що підготовку ракети-носія, її випробування та пуск проведено за участю фахівців ДП "КБ "Південне", ДП "ВО ПМЗ" та НВО "Хартрон-АРКОС". Згідно з контрактом, у Конструкторському бюро "Південне" в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання й оброблення телеметричної інформації.

ракета носій Antares
Основна частина конструкції першого ступеня двоступеневої ракети-носія Antares виготовляється в Україні

"Українські фахівці в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності. У рамках програми "Антарес" українська сторона виконала весь комплекс робіт з проектування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія", - наголосили в прес-службі КБ "Південне".

перший ступень Antares виготовлений на ДП
Черговий перший ступень Antares виготовлений на ДП "Південмаш" відправляється до США

Варто також додати, що з 2013 року американо-українська ракета-носій "Антарес" стартувала вже 15 разів, 14 з них – успішно.

15 ракета-носій Antares Cygnus
15 ракета-носій Antares виготовлена за допомогою українських підприємств успішно вивела на орбіту вантажний транспортний корабель Cygnus / Фото: КБ "Південне"
Читайте також: Володимир Тафтай: у наступному році, ми плануємо запуск ракети "Циклон-4М" в Канаді