xcounter
#

Олег Уруський: розраховуємо, що танк "Оплот" буде йти на експорт

3716
В Мінстратегпромі пообіцяли також "реалістичне планування" поставок озброєнь для ЗСУ
В Мінстратегпромі пообіцяли також "реалістичне планування" поставок озброєнь для ЗСУ

Як при цьому Мінстратегпром планує вирішувати технологічні проблеми по виробництву цього танка – лишається невідомим

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України планує налагодити виробництво та експортні поставки основного бойового танка "Оплот". Про це Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський розповів в інтерв’ю виданню "Цензор.Нет".

"З "Оплотом" - окрема тема. Розраховуємо на те, що цей танк буде йти на експорт", - сказав Олег Уруський.

Читайте також: Валерій Залужний: приблизно 50% танків ЗСУ вже модернізовані
Презентація усіх трьох наявних в Україні екземплярів танка "Оплот" - армійський, "виставковий" екземпляр "Укспекспорту та "американський" - під час репетиції параду до Дня Незалежності України

У відповідь на уточнююче питання журналіста про те, хто може бути покупцем такого танку, очільник Мінстратегпрому відповів наступне. "Можу сказати лише одне: я робитиму все, поки буду на цій посаді, щоб у нас з’явилось реалістичне оборонне планування. Нам потрібно розробити нову програму розвитку озброєння".

Він також окреслив у загальних рисах, що така програма розвитку озброєнь "повинна задавати горизонт на 15-20 років наперед", і що "формувати замовлення за такою програмою має саме Міноборони".

Полігонні випробування танку "Оплот", фото ілюстративне

У ракурсі розмов про довготривале оборонне планування неодмінно виникає питання про пунктуальність виконання Держоборонзамовлення. І у відповідь на питання журналіста про перехід на трирічний період у плануванні та виконанні ДОЗ очільник Мінстратегпрому Олег Уруський сказав наступне:

"Всі замовники мною попередженні, що робота в цей час здійснюватиметься виключно по новому закону, за трирічним календарним планом. Причому цей календарний план приймається одразу, як бюджет затверджується. Це у нас вперше буде така ситуація".

ХБКМ у 2021 році виробив лише один, "парадний" екземпляр танку "Оплот". Але та бойова машина до параду так і не доїхала

За кадром лишається питання, як же Мінстратегпром організувати вирішення технологічних проблем по виробництву танку "Оплот". Цій проблематиці Defense Express приділяло увагу неодноразово.

Зокрема, ми розповідали про те, що розгоряння нової "збройової війни" між США та Францією ставить "під питання" як мінімум поставку тепловізорів виробництва французької компанії Thales. Тут, щоправда, мова йде про "американський" екземпляр "Оплота".

Місце командира танку "Оплот" з комплексом ПНК-6, до складу якої і входить французька тепловізійна камера

Але ця "локальна" проблема уже в чомусь гальмує "стратегічне" питання програми імпортозаміщення - ДКР "Бастіон" по танкам "Оплот".

Зокрема, Defense Express розповідало, що на цьому тлі представники заводу-виробника танка ХКБМ ім. Морозова почали педалювати питання про подальше "відтягування" строків завершення програми ДКР "Бастіон", із планового 2023 року на більш невизначений час.

У цеху заводу ім.Малишева, фото ілюстративне
Читайте також: В "Укроборонпромі" досі не імпортозаміщені понад 3000 позицій комплектуючих