xcounter
#

Валерій Залужний: приблизно 50% танків ЗСУ вже модернізовані

3770
Модернізовані на ХБТЗ Т-64БМ2 з двигуном 6ТД на військовому параді на честь 30-річча Незалежності
Модернізовані на ХБТЗ Т-64БМ2 з двигуном 6ТД на військовому параді на честь 30-річча Незалежності

Решта застарілої техніки поступово оновлюється, але темпи модернізації залежать від фінансування Держави

Головнокомандувач Збройних Сил України, генерал Валерій Залужний розповів про поточний стан переоснащення Збройних сил новими та модернізованими зразками техніки.

Так, в інтерв'ю "Радіо Свобода", відповідаючи на питання щодо заміни застарілих радянських зразків техніки, він відзначив, що темпи переоснащення залежать від того, "наскільки Держава буде спроможна забезпечити наші потреби".

Читайте також: Модернізовані 1000-сильні Т-64БМ2 та БМП-1ТС з модулем "Спис": головні бронетанкові новинки параду (відео)

Водночас за словами Валерія Залужного, робота з оновлення зразків ОВТ ведеться і є певні успіхи.

"На сьогодні ми не можемо на 100% забезпечити модернізацію тих же самих танків, але наразі приблизно 50% це вже модернізовані (машини). В Держави будуть кошти. Держава буде нам їх виділяти. Ми будемо рости й далі", - наголосив головнокомандувач Збройних Сил України.

Т-72
На модернізованому на початку 2021 року фахівцями ЛБТЗ Т-72 відсутній інфрачервоний прожектор "Луна", що говорить про наявність тепловізійного прицілу нового покоління

Також він зазначив, що хоч більшість парку техніки начебто радянських часів, у суттєвої її частини багато внутрішніх механізмів та інших деталей замінено на сучасні компоненти, котрі виготовлені підприємствами українського ОПК.

Т-64 зразка 2017 року
Т-64 зразка 2017 року відновлені на ХБТЗ у 2021 році відправляють ЗСУ

"Якщо ми навіть подивимось на гелікоптер Мі-8МСБ, то від радянських часів в цьому гелікоптері залишився хіба що один фюзеляж. Вся решта виробляється на території України", - розповів він, додавши, що подібне можна сказати й про танки.

Нагадаємо, здебільше на підприємствах "Укроборонпрому" (ЛБТЗ та ХБТЗ) в останні роки відновлювали танки Т-64, доводячи їх до версії "Т-64 зразка 2017 року". Станом на початок минулого року з відкритих джерел було відомо про постачання близько 200 одиниць таких машин, ще невелика кількість була додатково передана впродовж 2020 року.

Т-64 зразка 2017 року
Фінальна партія відновлених та модернізованих у Львові Т-64 зразка 2017 року (грудень 2020 року)

Своєю чергою, на травень 2021 року повідомлялося про постачання ЗСУ ще близько 40 оновлених Т-64. До того ж тривають роботи над новою модифікацією машини - Т-64БМ2.

Крім того, за останні півтора року танкові підрозділи ЗСУ отримали близько 40 оновлених Т-72АМТ від ДП "Київський бронетанковий завод".

Т-64БМ2
Відомо, що Міноборони замовило у цьому році пробну партію Т-64БМ2

Варто додати, що в минулі роки ремонтували й передавали Збройним силам також й численні танки БМ "Булат", Т-80БВ та Т-72. Однак наразі не відомо, чи всі вони отримали пакет покращень (хоч машини з останніх партій були модернізовані), на кшталт "Т-64 зразка 2017 року" й можуть вважатися модернізованими зразками, а не просто відремонтованими.

Читайте також: ​Модернізований "Булат" Т-64БМ2 успішно пройшов вогневі випробування (ексклюзивне відео)