xcounter
#

Окупанти згадали обіцянку про "70 відсотків сучасної техніки" і порахували, як сильно їх обдурив Шойгу

23435
Окупанти згадали обіцянку про "70 відсотків сучасної техніки" і порахували, як сильно їх обдурив Шойгу

Війна в Україні продемонструвала, що значить дійсно сучасне озброєння і чи є воно у РФ

Ще у 2021 році так званий міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що російська армія має на озброєнні "понад 70%, а якщо говорити точніше, то майже 71% сучасного озброєння і техніки" і похвалився, що це "найвищий відсоток серед всіх армій світу".

Втім, навіть російські пропагандистські ресурси ставлять під сумнів такі рекорди, враховуючи, що Шойгу казав саме про "сучасну" техніку, а не просто нові зразки – реальність же продемонструвала, що на десятий місяць повномасштабної війни з Україною рашисти вимушені, зокрема, діставати з баз зберігання гаубиці Д-1 часів Другої світової війни.

Читайте також: Рашисти вперше за понад три місяці вирішили утилізувати ракети "Оникс", із "запізненням" випустивши їх з Криму

Утилізація російських "Мста-С", відео ілюстративне

Та й загалом, якщо говорити про артилерію, то з "сучасних" САУ, що є на озброєнні армії РФ можна виділити хіба що модернізовану САУ 2С19М2 "Мста-С", яких у РФ близько 320, а з урахуванням втрат – близько 300, що становить орієнтовно не більше 15% від наявних на озброєнні зразків.

Щодо окупованої артилерії та РСЗВ окупанти визнають – у армії РФ немає зразків, які можна було б назвати "сучасними". Те саме – з легкою бронетехнікою та протитанковими комплексами.

Говорячи про сучасні танки, окупанти відзначають Т-80БВМ та Т-90М – за даними Military Balance це 170 та 67 (за іншими даними – 220 і 117) одиниць відповідно, що від загальної кількості становить не більше 10%.

т-80бвм
Російські Т-80БВМ

В армійські ППО окупанти теж не бачать якихось позитивних моментів, відзначаючи передусім "печальну" ситуацію з РЛС, а також те, що зенітна ракетна складова базується на "радянському" заділі – модернізовані С-300, "Бук" і "Тор", але у випадку останніх двох їх кількість становить скромні 20%.

Найкраща в окупантів ситуація з авіацією, втім – справжнього літака п’ятого покоління так і не створили. Загалом у винищувальній авіації окупанти кажуть про 50%, виділяючи Су-30 та Су-35, бомбардувальники – 24%, які "тягне Су-34, транспортна авіація – "царство радянського часу".

Це загалом дуже орієнтовні цифри по окремих зразках озброєння, втім навіть й це доволі показово, бо на папері в окупантів була "одна з найкращих армій світу", а по факту виявилося, що через катастрофічні втрати у боях рашисти були вимушені кидати в бій Т-62М та лізти на бази зберігання, наприклад, за "полегшеними" "Градами".

Читайте також: Рашисти хочуть кинути в бій бойові "Газелі": куди окупанти можуть мобілізувати цивільні автівки