xcounter
#

Одна з країн могла передати Україні свої 18 орендованих Leopard 2, але вирішила залишити їх собі

4599
Орендований танк Leopard 2A7 армії Нідерландів, фото - ANDY MEIER/NATO’S ENHANCED FORWARD PRESENCE IN LITHUANIA
Орендований танк Leopard 2A7 армії Нідерландів, фото - ANDY MEIER/NATO’S ENHANCED FORWARD PRESENCE IN LITHUANIA

Нідерланди кажуть, що це було "військове рішення"

Нідерланди не будуть передавати Україні свої 18 танків Leopard 2A7, які ця країна орендує в Німеччини – таку заяву зробила міністр оборони цієї країни Кайса Оллонгрен, повідомляє видання WNl.

За словами очільниці оборонного відомства країни, уряд Німеччини вирішив не передавати ці танки, але якби німецький уряд навіть дав "зелене світло" відправити саме ці машини в Україну, "ми б на це не пішли", каже Оллонгрен.

Читайте також: Як можливо підтягти найслабше місце Leopard 1 - готові рішення, які можливо доволі швидко інтегрувати

Leopard 2A6NL
Нідерландський Leopard 2A6NL, фото ілюстративне

Тут варто нагадати передусім історію цих танків – свого часу, а саме у 2011 році, Нідерланди вирішили попрощатися зі своїми Leopard 2A6NL, які "підхопила" собі Німеччина і навіть встигла модернізувати їх до версії Leopard 2A7. Зрештою Нідерланди зрозуміли, що "схибили" і не знайшли кращого рішення, як "орендувати" свої колишні танки.

Танки Leopard 2A7
Орендований танк Leopard 2A7 армії Нідерландів, фото ілюстративне

Водночас раніше, у січні цього року, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте відзначив, що країна розглядає можливість передати Україні ці 18 танків, викупивши їх у Німеччині.

Чому саме Німеччина раптом вирішила заблокувати передачу саме "нідерландських" танків Leopard 2 не повідомляється. Водночас у матеріалі відзначається, що "це було військове рішення".

Leopard 1
Leopard 1, фото ілюстративне

Тому можна припустити, що Нідерланди вирішили, що ці танки потрібні їм самим. Водночас як нещодавно стало відомо, ця країна, спільно з Данією та Німеччиною, готова взяти участь у постачанні Україні танків Leopard 1A5. Раніше уряд Німеччини схвалив постачання 178 танків Leopard 1, перша партія яких ймовірно прибуде влітку цього року.

Читайте також: Уряд Німеччини схвалив постачання 187 танків Leopard 1, але їх ще необхідно відновити й це займе доволі багато часу