xcounter
#

Новий корвет, крейсер "Україна" та катери: ВМС ЗСУ розкрили плани щодо майбутнього українських корабельних проектів

9922
Українські морські проекти : Крейсер "Україна", МБАК "Гюрза-М", ДШК "Кентавр-ЛК", Корвет проекту 58250 та крилата ракета Р-360 "Нептун"
Українські морські проекти : Крейсер "Україна", МБАК "Гюрза-М", ДШК "Кентавр-ЛК", Корвет проекту 58250 та крилата ракета Р-360 "Нептун"

Командувач ВМСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа розповів про плани щодо нових українських кораблів та долю деяких старих проектів

У Командуванні Військово-Морських сил ЗСУ не бачать необхідності в відновленні та прийнятті на озброєння крейсеру проекту 1164 "Україна".

"Щодо крейсера "Україна" прийнято рішення, що він не буде входити до складу Військово-морських сил - це океанський корабель старого радянського проекту. Всі системи озброєння, які на ньому стояли, - вони всі російського виробництва. Сам крейсер - це велика мішень, і не більше. Щоб він вийшов в море, необхідна величезна кількість інших кораблів, авіації, потрібне відповідне забезпечення", - розповів Командувач ВМСУ.

Читайте також: Командувач ВМС ЗСУ: Заплановано три дивізіони берегових ракетних комплексів "Нептун"

Окрім того, крейсер "заточений" під досить вузькі задачі.

"Цей корабель був задуманий як "вбивця авіаносців" ... У нас таких завдань немає, тому використовувати його за призначенням ми не зможемо. Нам треба знищувати російські кораблі, а у них таких авіаносців поки що немає. Єдиний їхній авіаносний корабель - "Адмірал Кузнєцов", він знаходиться на ремонті, який загрожує стати вічним. Тобто загалом, авіаносців у Росії немає, тому "вбивці авіаносців" Україні не потрібні", - наголосив Олексій Неїжпапа.

Авіаносець
Авіаносний крейсер "Адмирал флота Советского Союза Кузнецов" вже кілька років чекає завершення ремонту / Фото: Лєв Федосєєв

На думку контрадмірала, найбільш необхідними Військово-морським силам бойовими кораблями є сучасні корвети.

"А ось корвет - інша справа. Усі наші партнери по Чорноморському регіону розгортають програми по будуванню корветів. Це універсальний клас, який може виконувати завдання в Чорному морі, він має відповідну систему протиповітряної оборони та сильні комплекси радіоелектронної боротьби - це те, що робить його захищеним від вогневого впливу противника з повітря. На малих кораблях такі комплекси поставити неможливо - фізично не помістяться", - відзначив Командувач українського флоту.

Корвет
Презентація українського перспективного корвета проекту 58250 ("Володимир Великий")

Також він зауважив, що на вітчизняний корвет витрачено значні кошти (близько 500 млн гривень) й за попереднім планом перший такий корабель має бути добудовано вже через кілька років. Крім того, його буде озброєно морською версією протикорабельного комплексу "Нептун".

Корвет
Макет українського перспективного корвета проекту 58250 ("Володимир Великий")

"За вартістю наш корвет виходить в півтора раза дешевше, ніж аналогічні одиниці наших партнерів. На нього держава вже витратила півмільярда гривень - природно, що викинути ці гроші неможливо: нас ніхто не зрозуміє. Багато складових частин цього проекту вже розроблені, виготовлені й будуть поставлені й на цей корвет, і на "Гетьман Сагайдачний", модернізація якого буде здійснена вже в цьому році. Корвет ми плануємо спустити на воду у 2023 році", - зазначив Олексій Неїжпапа.

Корвет
Секції корпусу головного корвету проекту 58250 ("Володимир Великий") на Чорноморському суднобудівному заводі

Окремо контрадмірал торкнувся й питання "москітного" флоту. Зокрема він повідомив, що після отримання восьмого з малих броньованих артилерійських катерів проєкту 58155 (МБАК "Гюрза-М") флот призупинить замовлення таких катерів.

"Незабаром "Кузня на Рибальському" здасть ще один малий броньований артилерійський катер. Сьома "Гюрза" зараз проходить випробування - думаю, що в наступному місяці ми її включимо до складу Військово-морських сил. До кінця року буде добудована ще одна одиниця - восьма. Ми поки залишаємо їх вісім - це кількість, яка нам необхідна", - відзначив Командувач ВМСУ.

Сьомий МБАК проєкту 58155 (шифр "Гюрза-М") P180 "Костопіль" в Одесі

Окрім цього, він виразив надію на скоріше усунення "дитячих проблем" на нових десантно-штурмових катерах "Кентавр-ЛК".

"По деяких технічних параметрах "Кентаври" дещо не виправдали наших сподівань, але не скажу, що вони погані, ба більше непридатні. Чекаємо усунення виробником недоліків і завершення випробувань цих двох ДШК типу "Кентавр" з тим, щоб ввести їх до складу флоту", - відзначив Олексій Неїжпапа.

Десантно-штурмовий катер проєкту 58503 ("Кентавр-ЛК") L-450 "Станіслав" на параді на честь Дня ВМСУ. 5 липня 2020 року

Також Командувач Військово-Морських сил України окремо підкреслив важливість підтримки вітчизняного кораблебудування.

"Держава повинна підтримувати вітчизняного виробника з тим, щоб він, своєю чергою, міг супроводжувати корабель упродовж всього його життєвого циклу – від народження до списання. В будь-якому разі будівництво й обслуговування вітчизняним підприємством виходить дешевшим ніж за кордоном", - наголосив контрадмірал ВМСУ.

Читайте також: Корабельний та авіаційний парад на День Військово-Морських сил України (фото)