xcounter
#

Незабаром танки, БМП та БТР ЗСУ можуть отримати надсучасні оптико-прицільні станції українського виробництва (відео)

5403
Стабілізований оптико-електронний приціл Rheinmetall SEOSS на надсучасному бойовому модулі Lance
Стабілізований оптико-електронний приціл Rheinmetall SEOSS на надсучасному бойовому модулі Lance

Презентація спільної розробки ДП "Ізюмський приладобудівний завод" та КБ "Луч" має відбутися на "Зброя та Безпека-2020"

Українськими держпідприємствами за власні кошти була розроблена сучасна прицільна система, що може бути встановлена практично на будь-якому виді бронетехніки (БТР, БМП, танки тощо).

Про нову розробку українських зброярів в ексклюзивному інтерв'ю Defense Express розповів заступник директора-головний конструктор ДП "Ізюмський приладобудівний завод" Валерій Коваленко.

Читайте також: ДККБ "Луч": Прийняття на озброєння комплексу "Вільха-М" заплановано на I квартал 2021 року

"На сьогодні ми закінчили розробку нової системи, яку надалі передбачається модернізувати під цю машину (мова йде про модернізований "Штурм-СМ", - прим. ДЕ). Вона простіше буде, дешевше значно і її можна буде використовувати на БМП та БТР", - повідомив Валерій Коваленко.

Rheinmetall Lynx
Перший зразок нової гусеничної бойової машини піхоти Rheinmetall Lynx у виконанні KF31 з бойовим модулем Lance який оснащений двома оптико-електронними прицілами Rheinmetall SEOSS. Виставка Eurosatory 2016 / Фото: Noam Eshel

За його словами, новий "бюджетний" модуль для бронетехніки буде мати не форму шару (як більш потужний модуль ОПСН-І), я більш зручну для бронетехніки форму паралелепіпеда. Ця оптико-прицільна станція наведення створена на базі модуля ОПСН, тобто в одному модулі буде зібрано телевізійний та тепловізійний канали, лазерний далекомір, лазерний канал керування протитанковою ракетою та система стабілізації.

ОПСН-І
Основою для нового комплексу для бронетехніки стала універсальна оптико-прицільна станція наведення ОПСН-І

"Це буде єдиний модуль, який має всі функції модуля-"кульки" (ОПСН-І), тільки там буде не чотирьохконтурна, а двоконтурна стабілізація, яка для цих цілей достатня й забезпечить ті необхідні характеристики, які необхідні, але при цьому він буде значно дешевше", - відзначив головний конструктор держпідприємства.

Т-64 зразка 2017
Навіть модернізовані Т-64 зразка 2017 року оснащені значно більш простими системами, ніж розроблена в Ізюмі, а старі радянські Т-64БВ взагалі не мають навіть тепловізора

Також, ймовірно, новий модуль для бронетехніки буде мати й дещо більш прості за можливостями та ціною інші елементи. Як то тепловізійна чи телевізійна камери, котрі наразі (в модулі ОПСН-І), мають дальність виявлення цілі у 7 км. Однак для звичайних БТР, чи навіть танків, таки характеристики просто надмірні, оскільки їх штатне озброєння діє на дальності у 2-3 км (або 5 км у разі використання керованих ракет).

Rheinmetall SEOSS
Німецький Rheinmetall виготовляє кілька видів сучасних оптико-електронних прицілів, що мають тепловізор, лазерний далекомір, денну камеру та системою стабілізації (на фото системи SEOSS, EOSS та бойовий модуль Lance, що має одразу два приціли Rheinmetall SEOSS) / Фото: Rheinmetall

Також варто додати, що масове серійне виробництво таких систем може суттєво знизити ціну на них, а можливо навіть призвести до збільшення локалізації та опанування нових технологій (як то виробництво тепловізійних чи телевізійних камер, які мають закордонне походження). При цьому українська техніка, за своїми бойовими спроможностями, зможе зрівнятися з сучасними західними зразками.

Black Night
Оптико-електронна система модернізованого прототипу танка Challenger 2 Black Night від BAE Systems / Фото: BAE Systems

При цьому, необхідність подібного комплексу конче потрібна, як власне для модернізованої та нової техніки Збройних сил (а це тисячі одиниць бронетехніки), так і має великий експортний потенціал (як у складі готової техніки, так і для модернізації вже готових зразків, чи у склади бойових модулів).

Читайте також: Погляд з майбутнього: новітні прицільні станції для української зброї від "Ізюмського приладобудівного заводу" (відео)